Foto: Arhīva foto
Pagājušās nedēļas izskaņā Šanhajas kuģubūvētavā ugunsgrēku piedzīvojis Ķīnas pirmais no topošajiem modernajiem 075 tipa helikopteru bāzeskuģiem, atsaucoties uz vietējiem medijiem, ziņo "UK Defence Journal".

Kuģis joprojām atrodas būvniecības stadijā un, visticamāk, tā aizdegšanos izraisījis nelaimes gadījums. Biezi melni dūmi no kuģa plūduši pa vairākām atverēm klājā, īpaši no tā aizmugures daļas, atsaucoties uz aculieciniekiem ziņo medijs.

Patlaban vienlaikus tiek būvēti divi 075 tipa helikopteru bāzeskuģi, kas pēc to pabeigšanas būs spēcīgākie desanta uzbrukuma karakuģi Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas Jūras spēku flotē. Kopumā Ķīnā plānota trīs šādu kuģu uzbūvēšana.

Britu medijs atzīmē, ka 075 tipa kuģu tuvākais līdzinieks ir ASV Jūras spēku rīcībā esošie "Wasp" klases desanta kuģi. Amerikāņu analogi var sniegt atbalstu uzbrukumā, kalpojot kā bāze tūkstošiem karavīru un vienlaikus uz klāja turot 26 helikopterus. Vienlaikus dažādos punktos uz tā klāja var nolaisties vai pacelties seši helikopteri.


Ķīnas mediji iepriekš vēstījuši, ka līdzās karavīriem un helikopteriem, jaunie karakuģi varēs kalpot arī desanta transportlīdzekļu transportam, kā arī kalpot par komandcentru.

Pērnā gada izskaņā Ķīnas Jūras spēki pieņēma apbruņojumā pirmo pašas Ķīnas uzbūvēto lidmašīnu bāzeskuģi "Shandong", kā arī otru pasaulē lielāko iznīcinātājkuģi "Nanchang", turklāt laika posmā no 2015. gada līdz 2017. gadam Ķīna pēc tonnāžas uzbūvējusi divreiz vairāk kuģu nekā ASV. Šie dati demonstrē centienus līdz 2049. gadam izveidot spēcīgu okeāna floti, kas spētu kontrolēt lielu daļu Klusā un Indijas okeāna reģiona, atsaucoties uz domnīcu "Warsaw Institute" raksta Latvijas Aizsardzības ministrijai pakļautais portāls "Sargs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!