Eiropas Komisija (EK) mudinājusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdības gatavoties "lielo datu revolūcijai", aicinot izmantot datu potenciālu, liecina EK paziņojums.

EK priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krusa norādīja, ka pienācis laiks akcentēt lielo datu pozitīvos aspektus. "Lielie dati izklausās biedējoši, šim jēdzienam piemīt negatīva pieskaņa, taču lielākoties tas tā nav. Tādēļ līderiem ir jāatbalsta lielo datu izmantošana," sacīja Krusa.

Līdz šim notikušajā sabiedriskajā apspriešanā, kas bija veltīta lielajiem datiem, apzinātas galvenās problēmas, kas liedz pilnvērtīgi izmantot datu potenciālu. Par lielākajiem šķēršļiem minēts pārrobežu saskaņotības trūkums, nepilnīga infrastruktūra un ierobežotas finansēšanas iespējas, datu ekspertu trūkums un nepietiekamas attiecīgās prasmes, kā arī sadrumstalota un pārāk sarežģīta tiesiskā vide.

Lai šīs problēmas risinātu, izstrādāti vairāki ierosinājumi - tiks īstenota publiskā un privātā sektora partnerība, kas finansē revolucionāras idejas par lielo datu izmantošanu tādās jomās kā personalizēta veselības aprūpe un pārtikas loģistika. Tāpat tiks izveidoti datu inkubatori, lai palīdzētu izveidot uz datiem balstītas piegādes ķēdes un vairāk izmantot mākoņdatošanu.

Kā norādījusi EK, lielie dati jau tagad palīdz ātrāk veikt smadzeņu traumu diagnostiku, atrast vispiemērotāko vietu vēja ģeneratoru parkiem, izvairīties no satiksmes sastrēgumiem vai prognozēt ražu jaunattīstības valstīs. Lielo datu tehnoloģiju un pakalpojumu apjoms pasaules mērogā 2015.gadā pieaugs līdz 16,9 miljardiem dolāru, un, paplašinoties datu ekonomikai, Eiropā tiks radītas simtiem tūkstošu jaunu darbvietu. Uzņēmumos, kuros lēmumu pieņemšanas procesi pamatojas uz zināšanām, kas iegūtas no datiem, darba ražīgums pieaug par 5-6%.

Lai ES iedzīvotāji un uzņēmumi varētu ātrāk pilnībā izmantot datu sniegto potenciālu, EK sadarbosies ar Eiropas Parlament (EP) un Eiropas Padomi, tiecoties veiksmīgi pabeigt ES datu aizsardzības noteikumu reformu, galīgajā redakcijā pieņemt direktīvu par tīklu un informācijas drošību un nodrošināt augstu uzticēšanās līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!