Valdība šodien atbalstīja jaunu likumu, kas nodrošinās efektīvu un pareizu, finanšu pārvaldības principiem atbilstošu ES iekšējās drošības fondu īstenošanu Latvijā.

No pagājušā gada 1.janvāra Latvijā un pārējās ES dalībvalstīs sākts 2014.-2020.gada ES Iekšējās drošības fonda un Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda īstenošanas periods. Ņemot vērā plānotās ES fondu investīcijas 46 214 912 eiro apmērā laikā no 2014. līdz 2020.gadam, tiesiskais regulējums pozitīvi ietekmēs tādas jomas kā Eiropas kopējā patvēruma sistēma, integrācija un legālā migrācija, nelegālo imigrantu atgriešana, robežu un vīzu pārvaldība, valsts iekšējā drošība un civilā aizsardzība.

Šobrīd iekšlietu jomā ES fondu vadību Latvijā nosaka cits likums, kas stājies spēkā pirms vairākiem gadiem. Ņemot vērā, ka šajā ES fondu vadības likumā ietvertais tiesiskais regulējums attiecas tikai uz iekšlietu jomas ES fondu 2007.-2013.gada plānošanas periodu, nepieciešams izstrādāt jaunu likumu, kurā ietvertais tiesiskais regulējums attiektos uz jauno plānošanas periodu.

Likumprojekta mērķis, līdzīgi kā vispārīgās programmas "Solidaritāte un migrācijas plūsmu pārvaldība" ietvaros izveidoto fondu 2007.-2013.gada plānošanas periodā, ir noteikt ES fondu vadības vispārējos pamatprincipus Latvijas Republikā.

Likumprojekts nosaka ES fondu vadībā iesaistīto institūciju un finansējuma saņēmēja tiesības un pienākumus, uzraudzības komitejas darbības pamatnoteikumus un sastāvu, deleģējumu Ministru kabinetam noteikt, kā tiek nodrošināti ES fondu vadības posmi, projektu atlases darbības, projekti iesniedzēju izslēgšanas noteikumus, kā arī ES fondu vadībā iesaistīto institūciju pieņemto lēmumu veidus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!