Foto: stock.xchng

Eiropas Savienība (ES) var pastiprināt sankcijas pret Krieviju, ja Maskava atzīs Austrumukrainas kaujinieku 2.novembrī plānotās vēlēšanas, ceturtdien vēsta laikraksts "Kommersant", atsaucoties uz avotu ES.

Kā norādīja avots, Brisele vēlēšanas pašpasludinātajās "Doņeckas tautas republikā" (DTR) un "Luhanskas tautas republikā" (LTR) uzskata par Minskas vienošanās pārkāpumu. "Attiecīgi atzīstot vēlēšanas par likumīgām, Krievija veicina nevis krīzes atrisināšanu, bet tieši otrādi - tā pārveidošanos par iesaldētu konfliktu," sacīja avots, piebilstot, ka "ES arsenālā vēl ir neizsmeltas iespējas sankciju pastiprināšanai".

Kā jau vēstīts, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, Maskava atzīs "tautas republiku" vadītāju un parlamentu vēlēšanu rezultātus.

ES trešdien pauda nožēlu par Lavrova izteikumiem, norādot, ka šāds solis grautu septembrī Minskā noslēgto vienošanos un kaitētu centieniem atrast politisku risinājumu konfliktam Austrumukrainā.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns nosodīja kaujinieku 2.novembrī plānotās vēlēšanas, norādot, kas tās kaitēs miera procesam un ir pretrunā konstitūcijai un Ukrainas likumiem.

Šīs vēlēšanas "nopietni iedragās Minskas protokolu un memorandu, ko steidzami nepieciešams īstenot," norādīts ģenerālsekretāra pārstāvja izdotajā paziņojumā.

Arī Savienotās Valstis paziņojušas, ka šo vēlēšanu atzīšana nozīmētu Minskas vienošanās pārkāpšanu.

Ukrainas Augstākā rada septembrī apstiprināja likumprojektu, kas paredz Luhanskas un Doņeckas reģioniem uz trim gadiem piešķirt ierobežotas pašpārvaldes tiesības.

Likumprojekts par ierobežotu pašpārvaldi arī atļauj austrumu reģioniem rīkot vietējo varasiestāžu vēlēšanas, ierosinot tās noorganizēt 7.decembrī. Bet teroristu grupējumu līderi paziņoja, ka tiesības izvēlēties datumu jāatstāj viņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!