Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskie likumi nosaka, ka Krievijai ir jāpaskaidro, kāpēc katrs tās "melnajā sarakstā" iekļautais indivīds tur atrodas, svētdien paziņoja Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs. Viņš norāda, ka pretējā gadījumā varētu "pieņemt atbilstošus mērus".

"Esmu noraizējies par ziņojumiem, kas attiecas uz Krievijas izveidoto Eiropas politiķu un amatpersonu "melno sarakstu", kurā iekļauts liels skaits prominentu un augstu Eiropas Parlamenta deputātu. Ir nepieņemami, ka tas vēl vairāk mazina savstarpējo uzticēšanos un kavē jebkādus mēģinājumus veidot konstruktīvu dialogu, lai atrastu mierīgu un ilgstošu risinājumu esošajai ģeopolitiskajai krīzei.

Par spīti maniem neskaitāmajiem iepriekšējiem oficiālajiem pieprasījumiem Krievijas autoritātēm padarīt "melno sarakstu" publisku un paskaidrot skaidru iemeslus, kāpēc katrs indivīds tajos ir iekļauts, mūsu deputāti regulāri ir aizturēti uz robežas, un Eiropas Parlaments nav saņēmis oficiālu informāciju, kuru no viņiem ir skārušas sankcijas.

Es vēlreiz aicinu Kreivijas amatpersonas nodrošināt savu lēmumu caurspīdību atbilstoši starptautiskajiem likumiem un juridiskajām saistībām, ļaujot [sankciju] skartajiem indivīdiem tiesības uz aizstāvību un apelāciju.

Pirmdien es jau atkal runāšu ar Krievijas vēstnieku Eiropas Savienībā, un neapmierinošu atbilžu gadījumā es paturu tiesības atbildei pieņemt atbilstošus mērus," ziņo Šulcs.

Jau rakstīts, ka Maskava, reaģējot uz Eiropas Savienības (ES) sankcijām, iesniegusi to ES politiķu sarakstu, kam liegts ieceļot Krievijā. Sarakstu trešdien Krievijas Ārlietu ministrija iesniedza ES delegācijai.

Kā aģentūrai AFP apstiprināja Beļģijas Ārlietu ministrija, Maskava lūgusi, lai šo sarakstu nedara publiski zināmu.

Somijas raidorganizācijas YLE rīcībā nonākušā dokumenta ar Krievijā nevēlamo 89 politiķu vārdiem iekļauta arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), kā arī četri Latvijas deputāti Eiropas Parlamentā - Sandra Kalniete (V), Inese Vaidere (V), Artis Pabriks (V) un Roberts Zīle (NA).

ES ārlietu dienesta pārstāve aģentūrai AFP norādīja, ka Krievija pēdējo mēnešu laikā liegusi ieceļošanu vairākiem Eiropas politiķiem, taču līdz šim bija atteikusies atklāt visu to personu vārdus, kas iekļautas "melnajā sarakstā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!