Foto: LETA
Latvija ir gatava nosūtīt Eiropas Komisijai aktualizēto gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības plānu.

Otrdien, 9.septembrī, valdībā ir plānots izskatīt Latvijas nostāju par EK atzinumu saistībā ar gaisa piesārņojumu Rīgā. Ja valdība atbalstīs šo nostāju, Tieslietu ministrijai uzdos to nosūtīt EK.

Jau ziņots, ka pēc EK brīdinājuma Latvijai par augsto gaisa piesārņojumu Rīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uzdeva Rīgas domei nekavējoties aktualizēt rīcības programmu Rīgas gaisa uzlabošanai.

Rīgas dome rīcības programmu apstiprināja pagājušajā nedēļā, 26.augustā.

Programmā apskatīti visi iespējamie pasākumi Rīgas gaisa kvalitātes uzlabošanai. Lielākie piesārņotāji Rīgā ir transports un saimnieciskā darbība - apkures pasākumi un arī ogļu rūpniecība, skaidroja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes direktora vietnieks Askolds Kļaviņš (LZP).

Lai mazinātu piesārņojumu šajās nozarēs, liela uzmanība būtu jāpievērš bezizmešu transportlīdzekļu - velosipēdu un elektromobiļu, kā arī ar ūdeņradi darbināmo spēkratu - ieviešanai un pastiprinātai izmantošanai.

Tāpat iecerēts turpināt darbu pie transporta plūsmu optimizēšanas, samazinot transporta ar iekšdedzes dzinējiem noslodzi pilsētas centrā un uz tiltu nobrauktuvēm. Tiks turpināts darbs pie sabiedriskā transporta tīkla pievilcīguma un efektivitātes paaugstināšanas. Šo aktivitāšu mērķis ir mazināt privātā autotransporta lietošanu, tā vietā izmantojot sabiedrisko transportu un vienlaikus attīstot stāvparku sistēmu.

Tā kā pilsētas centrā ir Daugava ar kuģu pasažieru ostu un brīvostas uzņēmumiem, iecerēts veidot krasta elektroapgādes sistēmu kuģu pieslēgšanai stāvēšanas laikā, lai novērstu lielu dīzeļdzinēju un ģeneratoru emisijas. Rīcības plānā ir paredzēti pasākumi arī rūpniecības un enerģētikas sektorā, lai samazinātu emisijas, ko rada kurināmais. Īpaša uzmanība pievērsta individuālajai apkurei mājsaimniecību sektorā. Savukārt "Rīgas siltums" turpinās investēt tādās tehnoloģijās, kas ļaus samazināt ietekmi uz pilsētas gaisa kvalitāti. Tāpat liela uzmanība tiks pievērsta siltumenerģijas patēriņa samazināšanai, veicot dažādus ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus.

Paredzēts atvēlēt arī vairāk līdzekļu ielu mitrajai uzkopšanai, pārrunājot šī pakalpojuma kvalitātes uzlabošanu, ūdenim pievienojot arī putekļus saistošus līdzekļus.

Nozīmīgs projekts gaisa uzlabošanai, kura īstenošana jau sākta, ir infrastruktūras attīstīšana Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no Rīgas centra, to atbrīvojot no ogļu putekļiem, kas ir viens no lielākajiem Rīgas piesārņojuma avotiem. Šis ir viens no vērienīgākajiem pēdējā laika projektiem ar kopējām izmaksām 148 miljonu eiro apmērā. Kā būtisku ieguvumu Kļaviņš redz arī velojoslas.

Rīcības programmā paredzēta arī smilšu un sāls maisījuma, kas uz ielām kaisīts ziemā, operatīva savākšana pavasarī, lai tas neradītu liekus putekļus.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!