Foto: F64
Eiropas Savienībai (ES) arī turpmāk ir jāsniedz nepieciešamā solidaritāte Ukrainai, tā pirms ES un Austrumu partnerības valstu pieņemšanas pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa norādīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Ukrainas prezidents pēc sarokošanās ar Bērziņu žurnālistiem sacīja, ka ir apmierināts ar Eiropas Tautas partijas šodien Rīgā pieņemto deklarāciju, kas nosaka ekonomisko un politisko atbalstu, kā arī kritērijus vīzu liberalizācijas ieviešanai jau nākamajā gadā. Porošenko norādīja, ka tas ir politisks lēmums, taču īpaši nozīmīgs arī drošības nodrošināšanai.

"Minskā panāktajām vienošanām nav alternatīvu. Noteiktie kritēriji ir jāievieš," uzsvēra Porošenko, norādot, ka Ukrainai ir pierādījumi par Krievijas armijas klātbūtni Ukrainā.

Viņš arī sacīja, ka ES jāparāda vienotība un solidaritāte ar Ukrainu, taču katrai no Austrumu partnerības valstīm ir jāizrāda vienlīdzība, ļaujot tām izvēlēties, kādā veidā tiks turpināta sadarbība ar ES.

"Mēs savu lēmumu esam pieņēmuši," sacīja Porošenko.

Kā ziņots, Latvija kā ES Padomes prezidējošā valsts šodien un rīt, 22.maijā, Rīgā rīkos vienu no svarīgākajiem prezidentūras ārpolitiskajiem augsta līmeņa pasākumiem - Austrumu partnerības samitu. Paredzēts, ka sanāksmē piedalīsies 28 ES dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības partnervalstu augstākās amatpersonas, kā arī ES institūciju politiskā vadība, tostarp Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Rīgas samits būs pirmais kopš asociācijas līgumu parakstīšanas starp ES un trim partnervalstīm - Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Šie līgumi paredz ciešāku politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju starp ES un minētajām valstīm. Plānots, ka samitā tiks izvērtēti sākotnējie asociācijas līgumu pagaidu īstenošanas rezultāti. Šo līgumu veiksmīga īstenošana būs viena no svarīgākajām prioritātēm ES un Gruzijas, Moldovas un Ukrainas attiecībās, kas dod iespēju partnervalstīm modernizēt to ekonomiku un sociālo sistēmu.

Tāpat ES apliecinās stingru politisko un praktisko atbalstu asociācijas līgumu īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!