Foto: LETA

Vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis rosina sasaukt ārkārtas ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdi, lai pārrunātu situāciju saistībā ar Krievijas noteikto pārtikas importa embargo un mēģinātu rast risinājumus, pastāstīja Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš.

Nākamā šāda sēde paredzēta septembra beigās, taču zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) piekritis Austrijas un citu valstu ministru iniciatīvai sasaukt ārkārtas sēdi, lai pārrunātu šo jautājumu. Lapiņš norādīja, ka pašlaik šo ieceri atbalsta arī Beļģijas, Slovākijas, Somijas, Igaunijas un Bulgārijas pārstāvji. Viņš gan pieļauj, ka šāds valstu skaits varētu būt saistīts ar to, ka šī iniciatīva ir nupat ierosināta un valstīm nepieciešams laiks, lai saskaņotu savu nostāju. Pēc šādas iniciatīvas ierosināšanas būs jāsagaida pašlaik ES Padomē prezidējošās Itālijas pārstāvju reakcija.

Lapiņš arī norādīja, ka jau nākamnedēļ uz Briseli dosies mūsu eksperti, lai pārrunātu Krievijas embargo iespējamo ietekmi.

Kā ziņots, par atbalsta mehānismiem embargo dēļ cietušajiem uzņēmumiem valdība varētu lemt otrdien, 12.augustā, šodien preses konferencē sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Jau ziņots, ka Krievija noteikusi "pilnīgu embargo" liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu, ceturtdien paziņoja Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

Krievijas oficiālie statistikas dati liecina, ka Krievija importē aptuveni trešo daļu no patērētās pārtikas. Lielu daļu no pārtikas importa veido produkti no Austrumeiropas valstīm.

Saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām pārtikas nozarē šodien Ministru prezidente pārtraukusi savu atvaļinājumu un tiekas ar nozaru organizācijām un ministriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!