Nestandarta situācijā Eiropas Savienība (ES) varētu izskatīt atbalsta iespējas ražotājiem saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"ES rīcība, nosakot sankcijas pret Krieviju, bija neizbēgama, jo ir skaidri jāparāda ES attieksme pret to, kas notiek Ukrainā," uzsvēra Merkele. Viņa atgādināja, ka šī nav pirmā reize, kad ES pret kādu valsti nosaka sankcijas, un šajā gadījumā bija jāparāda, ka ES nostāja līdzīgos gadījumos neatšķiras.

Jau tagad ir skaidrs, ka šīs sankcijas bija nepieciešamas, uzsvēra Merkele.

Arī Vācija cieš no Krievijas noteiktajām sankcijām - aizliegums ievest Krievijā cūkgaļu no Vācijas ir spēkā jau kopš gada sākuma, atgādināja Merkele. Apzinoties, ko sankcijas nodara ES ražotājiem, varētu skatīties, kā Eiropas līmenī palīdzēt, teica Merkele.

Vienlaikus politiķe aicina uzņēmējus šādā situācijā izvērtēt iespējas eksportēt uz citiem tirgiem. Sarunas laikā Straujuma un Merkele pārrunājušas iespēju Latvijas uzņēmējiem eksportēt savu produkciju uz trešās pasaules valstīm un Vācija solījusi savu atbalstu jauno eksporta tirgu apgūšanai, informēja Straujuma. "ES tiks galā ar sankcijām," uzsvēra Straujuma.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!