Foto: Publicitātes attēls

Jau ceturto gadu AS "Sadales tīkls" pastiprināti vērš sabiedrības uzmanību elektrodrošības jautājumiem un, lai arī šogad pirms vasaras brīvdienām atgādinātu bērniem un jauniešiem par elektrības bīstamību, 15.aprīlī AS "Sadales tīkls" uzsāka ikgadējo elektrodrošības kampaņu, atgādinot - "Ar elektrību neriskē, izdzīvo!". Kampaņas ietvaros izveidota īpaša mājas lapa arelektribuneriske.lv, kurā interaktīvā veidā bērni un jaunieši var atkārtot zināšanas elektrodrošībā un, līdz 30.maijam piedaloties konkursā, iegūt balvas.

Lai mācību gada izskaņā bērniem un jauniešiem atgādinātu par elektrības bīstamību, nepieciešamību ievērot brīdinājuma zīmes, kā arī par elektrodrošību mājās un pavadot laiku ārpus telpām, AS "Sadales tīkls" uzsāk ikgadējo informatīvo elektrodrošības kampaņu "Ar elektrību neriskē, izdzīvo!", kuras ietvaros īpaši izveidotā mājas lapā arelektribuneriske.lv bērni un jaunieši par elektrodrošību tiks izglītoti atraktīvā un sportiskā veidā un elektrodrošības padomus sniegs skeitbordists Kārlis Ezermalis. Elektrodrošības kampaņa turpināsies visu gadu, tomēr, apmeklējot mājas lapu līdz 29.maijam, bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam var piedalīties spēlē, kurā jāatrod desmit paslēptas elektrības brīdinājuma zīmes. Sameklējot visas brīdinājuma zīmes, spēles dalībnieks var reģistrēties izlozei un laimēt vērtīgas balvas. Izlozes dalībnieki tiks iedalīti trīs vecuma grupās - no 5 līdz 9 gadiem, no 10 līdz 14 gadiem, no 15 līdz 18 gadiem, un starp katras vecuma grupas dalībniekiem 30.maijā tiks izlozēti balvu ieguvēji.

"Tikpat nozīmīgs darbs kā nepārtraukta elektroenerģijas piegāde ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir sabiedrības izglītošana elektrodrošībā, jo elektrība ikdienā ir ļoti nepieciešama, bet vienlaikus arī bīstama. Sabiedrības izglītošana elektrodrošības jautājumos ir viena no AS "Sadales tīkls" korporatīvās sociālās atbildības prioritātēm, jo mūsu elektrotīkls caurvij Latviju 95 tūkstošu km garumā un esam atbildīgi par to, lai ikviens bērns zinātu, ko nedrīkst darīt elektrotīkla tuvumā un kā jārīkojas bīstamās situācijās. Lai gan AS "Sadales tīkls" atbild par elektroapgādes ārējo tīklu, bet ne objektu iekšējo instalāciju vai elektroierīcēm, esam vienīgais uzņēmums valstī, kas izglīto un atgādina sabiedrībai par elektrodrošības noteikumiem gan mājās, gan ārpus telpām. Mūsu gandarījums par paveikto darbu ir bērnu un jauniešu līdzdalība elektrodrošības aktivitātēs un ikviena nelaime, kuru izdevies novērst", uzsver AS "Sadales tīkls" izpilddirektors Andis Pinkulis.

Aicinot bērnus un jauniešus ievērot elektrodrošības noteikumus, AS "Sadales tīkls" mērķis ir novērst bīstamas situācijas elektroietaišu tuvumā un samazināt elektrotraumu gadījumu skaitu. Kā liecina AS "Sadales tīkls" statistika, elektrodrošības noteikumi ir jāatgādina nepārtraukti, jo uzņēmums vidēji ik nedēļu reģistrē elektrotraumas, kuras ir saistītas ar neuzmanīgu rīcību ikdienā, izmantojot mājsaimniecībās pieejamās elektroierīces, vai elektrotīkla tuvumā. Salīdzinot ar 2012. gadu, kad reģistrēto elektrotraumu skaits sasniedza 79 un 30 no cietušajiem bija bērni, 2015. gadā reģistrēto elektrotraumu skaits ir samazinājies gandrīz par 40% – pērn kopumā reģistrēti 50 elektrotraumu gadījumi un 16 no cietušajiem ir bērni. Šogad trijos mēnešos elektrotraumas ir guvuši 15 cilvēki un 5 no tiem ir bērni.

Pirms skolēnu vasaras brīvdienām AS "Sadales tīkls" tradicionāli pastiprināti pievērš īpašu vērību drošībai uzņēmuma elektroiekārtās un veic ārpuskārtas drošības pārbaudes uzņēmuma piederošajām elektroietaisēm. Lai nepieļautu trešo personu, īpaši bērnu un jauniešu iekļūšanas risku elektroietaisēs, pirms mācību gada noslēguma elektroietaišu ārpuskārtas drošības pārbaudes tiek veiktas apdzīvotās vietās, kurās vasaras brīvlaikā iespējama lielāka bērnu koncentrēšanās. Šo pārbaužu laikā AS "Sadales tīkls" speciālisti pārbauda transformatoru apakšstaciju un sadaļņu durvis, izvietotās brīdinājuma zīmes, nožogojumus.

Lai maksimāli sasniegtu bērnus un jauniešus un izskaidrotu elektrības bīstamību, iepriekšējos gados portālā draugiem.lv realizētas informatīvās elektrodrošības kampaņas "Netuvojies, spēlē ar elektrību zaudēsi Tu!" un "Domā gudri, rīkojies droši!", kā arī uzņēmuma darbinieki nepārtraukti veic izglītojošo darbu – vada elektrodrošības nodarbības bērnudārzos, skolās, nometnēs, piedalās izglītojošos pasākumos un organizē aktivitātēs sadarbībā ar valsts un pašvaldību organizācijām. Kopumā no 2013.gada AS "Sadales tīkls" darbinieki ir apmeklējuši 395 izglītības iestādes un piedalījušies vairāk nekā 40 pasākumos un aktivitātēs, un kopumā šajā laikā elektrodrošības jautājumos izglītoti vairāk nekā 40 tūkstoši bērni un jaunieši. AS "Sadales tīkls" par elektrodrošību regulāri atgādina, izmantojot portālā draugiem.lv informatīvi izglītojošo lapu "Elektrodrošība", kurai ir teju 50 tūkstoši sekotāju, kā arī komunikācijā aktīvi izmanto sociālos tīklus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!