Foto: Publicitātes attēls
Plānveidīgi veicot elektrotīkla rekonstrukciju un atjaunošanu, šogad kopumā Rīgā AS "Sadales tīkls" realizēs 71 investīciju projektu, elektrotīkla attīstībā ieguldot 20,2 miljonus eiro. Lai paaugstinātu iedzīvotāju un uzņēmumu elektroapgādes drošumu, šogad jau noslēgusies apakšstacijas "Krasts" rekonstrukcija, bet apakšstacijā "Salamandra" darbi vēl turpinās, savukārt savu laiku nokalpojušās elektrolīnijas šogad kopumā plānots atjaunot 101 km garumā – izbūvēt jaunas vidējā sprieguma 10kV (kilovoltu) kabeļu līnijas 55 km garumā, jaunas zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnijas 46 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 34 transformatoru apakšstacijas.

Lai elektrotīkls būtu drošs, efektīvs un elektroenerģijas sadales pakalpojumu AS "Sadales tīkls" spētu sniegt augstā kvalitātē, tas savlaicīgi un noteiktā apjomā ir jāatjauno, jo tā elementi kalpo vidēji 40 - 50 gadus. Elektrotīkla atjaunošana ir galvenais nosacījums, lai nodrošinātu kvalitatīvu elektroenerģiju iedzīvotājiem un samazinātu dažādu ārējo risku ietekmi uz elektroapgādes nepārtrauktību.

"AS "Sadales tīkls" rūpīgi izvērtē katra investīciju projekta nozīmi iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanā, jo, kā jebkurai inženiertehniskai iekārtai, arī elektrotīkla droša un nepārtraukta ekspluatācija nav iespējama bez periodiskām pārbaudēm, remontdarbiem un atjaunošanas. Gan šogad, gan arī nākamajos gados Rīgā AS "Sadales tīkls" realizēs apjomīgus elektrotīkla atjaunošanas un uzlabošanas projektus, investīcijās ik gadu ieguldot vairāk nekā 7 miljonus eiro. Īpaša uzmanība tiek pievērsta elektrotīkla atjaunošanai Rīgas vēsturiskajā centrā, jo aptuveni 60% bojājumu kabeļu elektrotīklā rodas kabeļu izolācijas novecošanas dēļ, un, tikai savlaicīgi atjaunojot elektrotīklu, mēs spēsim paaugstināt elektroapgādes drošumu un kvalitāti," skaidro AS "Sadales tīkls" attīstības direktors Rolands Lūsveris.

Rīgas iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanai, jau iepriekšējos gados ir realizēti nozīmīgi elektrotīkla atjaunošanas un rekonstrukcijas projekti, tostarp veikta 110/10kV apakšstaciju "Torņakalns", "Bišuciems", "Bastejkalns", "Mežaparks", "Iļģuciems", "Šķirotava", "Imanta", "Bolderāja I" rekonstrukcija, kā arī sadales punktu rekonstrukcija Ķengaragā un Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas rajonā. Turpinot elektrotīkla atjaunošanu, šogad ir pabeigta apakšstacijas "Krasts" rekonstrukcija, savukārt Juglā apakšstacijā "Salamandra" darbi turpinās, un pašreiz AS "Sadales tīkls" veic sadales punktu rekonstrukciju, kuri nodrošina elektroapgādi iedzīvotājiem Dzērbenes, Aizkraukles, Melnsila, Kapseļu, Slimnīcas, Prūšu un Rušonu ielas apkārtnē. Lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu, noslēgumam tuvojas tehniskā projekta izstrāde apakšstacijas "Grīziņkalns" rekonstrukcijai un uzsākti rekonstrukcijas projektēšanas darbi apakšstacijas "Centrālā", kas atrodas Lāčplēša ielā. Savlaicīga apakšstaciju rekonstrukcija uzlabo elektroapgādes drošumu iedzīvotājiem, uzņēmumiem un valsts nozīmes objektiem, kā arī dod iespēju elektrotīklam pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus un, vērtējot nākotnes attīstības iespējas un pieprasījumu pēc papildu elektroapgādes pieslēgumiem, AS "Sadales tīkls" sadarbībā ar AS "Augstsprieguma tīkls" ir uzsākusi darbu pie jaunas apakšstacijas "Skanste" izbūves Skanstes ielas rajonā.

Lielākais darbs Rīgā šogad tiek veikts un turpināsies arī nākamajos gados pilsētas vēsturiskajā centrā, kur ekspluatācijā 177 km garumā ir saglabājies pagājušā gadsimta sākumā izbūvētais 3x220V sistēmas elektrotīkls. Šāds elektrotīkls ir sastopams tikai Rīgas vēsturiskajā centrā un nodrošina ar elektroapgādi vairāk nekā 32 000 lietotāju. 62% no šī elektrotīkla pārsniedz 40 gadu lietošanas ilgumu, un tā uzturēšanai AS "Sadales tīkls" nepieciešamas īpašas iekārtas un elektroietaises, bet tīkla tehniskais stāvoklis apgrūtina gan jaunu elektrotīkla pieslēgumu izbūvi, gan lietotāju iespējas izmantot mūsdienīgas iekārtas, kā arī tajā nav iespējama viedo skaitītāju uzstādīšana. Veicot rekonstrukciju, elektrotīkls tiek pārveidots 0,4kV sprieguma tīklā, tomēr, lai lietotāji pilnībā spētu izmantot kvalitatīvu un mūsdienu prasībām atbilstošu elektroenerģiju un paaugstināt savu īpašumu energoefektivitāti, liela nozīme ir ēku iekšējo elektrotīklu sakārtošanai atbilstoši šim spriegumam, kas ir jāveic ēku īpašniekiem vai apsaimniekotājiem, jo lielākajā daļā denacionalizēto vai privatizēto namu elektroinstalācija ir saglabājusies no pagājušā gadsimta, kas sākotnēji bija paredzēts vien apgaismojuma nodrošināšanai. AS "Sadales tīkls" vēsturiskā elektrotīkla rekonstrukcijā ik gadu plāno ieguldīt vairāk nekā 3 miljonus eiro. Pēc tā pārbūves lietotājiem uzlabosies elektroapgādes drošums un sprieguma kvalitāte, īpaši tajās pilsētas daļās, kur elektrotīkls ir pārslogots, kā arī AS "Sadales tīkls" spēs nodrošināt spriegumu atbilstoši klientu vajadzībām. Jaunajiem klientiem būs iespēja ierīkot jaunus elektrotīkla pieslēgumus ar zemākām pieslēguma ierīkošanas izmaksām, un samazināsies arī elektroenerģijas zudumi, ko izraisa savu laiku nokalpojušas elektrolīnijas.

AS "Sadales tīkls" savlaicīgi informē lietotājus par plānoto elektrotīkla rekonstrukciju, kas skars konkrēto īpašumu, un kopā ar projektētājiem tiekas ar lietotājiem, lai skaidrotu rekonstrukcijas nepieciešamību un ieguvumus, ko tā sniegs. Liela nozīme savstarpējai komunikācijai ir, plānojot elektrotīkla rekonstrukciju tajos īpašumos, kuri vēsturiski ir veidojušies kā kopīpašumi un kuros elektrotīkla izbūves projekts jāsaskaņo ar vairākiem desmitiem kopīpašnieku. Ne vienmēr uzņēmumam ir iespēja savas elektroiekārtas izvietot tajās vietās, kur no elektrotīklu attīstības un ekspluatācijas viedokļa tās būtu visērtāk pieejamas uzņēmuma operatīvajam personālam vai kabeļu līniju trases atrastos optimālākajās vietās. Tāpat arī projektu plānošanas un saskaņošanas laikā nereti veidojas situācijas, kad plānoto elektrotīkla rekonstrukciju nav iespējams veikt, jo kāds no kopīpašniekiem atrodas ārzemēs, bet kāds cits nevēlas, lai viņa īpašumu šķērso elektrolīnija, un šādos gadījumos cieš tie klienti, kuriem elektrotīkla rekonstrukcija ir nepieciešama dzīves komforta paaugstināšanai vai uzņēmējdarbības attīstīšanai. Tomēr, lai novērstu šādas situācijas un elektrotīkla atjaunošanas process noritētu veiksmīgi, AS "Sadales tīkls" meklē risinājumus, lai veicinātu izmaiņas normatīvajos aktos, kas dotu iespēju uzņēmumam realizēt visus plānotos projektus un paātrinātu projektu saskaņošanas procesu.

Plānojot elektrotīkla rekonstrukcijas darbus, ļoti liela nozīme ir sekmīgai sadarbībai ar pilsētas pašvaldību. Lai elektrotīkla atjaunošanas process būtu efektīvs un saimniecisks, par plānotajiem elektrotīkla rekonstrukcijas darbiem AS "Sadales tīkls" regulāri informē Rīgas pašvaldības uzņēmumus un organizācijas. Iespēju robežās elektrotīkla rekonstrukcija vairākās pilsētas ielās tiek veikta vienlaicīgi ar pašvaldības plānotajiem ielu un pilsētas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, piemēram, šogad ir uzsākta 10kV kabeļu līniju nomaiņa Buru, Laivu, Mūkusalas ielas, Salu tilta un Zaķusalas krastmalas rajonā, pielāgojot to Salu tilta rekonstrukcijas darbiem.

Šogad gan vidējā sprieguma, gan zemsprieguma elektrotīkla atjaunošanas un rekonstrukcijas projekti tiek realizēti Akas, Alauksta, Aleksandra Čaka, Apuzes ielā, Augšielā, Augusta Deglava, Avotu, Blaumaņa, Brīvības ielā un Brīvības gatvē, Bruņinieku, Cēsu ielā, Čiekurkalna 8. šķērslīnijā, Ezermalas, Gaiziņa, Gaujas, Gaujienas, Glika, Gogoļa, Hamburgas, Jeruzalemes, Kalēju, Krišjāņa Valdemāra, Kuģu, Ķīšezera, Laboratorijas, Lauku, Lāpstu, Maskavas, Matīsa, Mazajā Nometņu, Mārkalnes, Mēness, Miglas, Murjāņu, Pērnavas, Nēģu, Salamandras, Sarkandaugavas, Silciema, Sliežu, Spīķeru, Stabu, Stadiona, Strēlnieku, Šmerļa, Tēraudlietuves, Tērbatas, Tomsona, Tvaika, Vangažu, Vārnu, Viskaļu, Viršu, Visvalža ielā, Zaķusalas krastmalā, Zemitāna, Ziemeļu, Zvaigžņu ielā, un arī turpmākajos gados AS "Sadales tīkls" veiks apjomīgus elektrotīkla atjaunošanas un uzlabošanas darbus, paaugstinot sniegto pakalpojumu kvalitāti Rīgas iedzīvotājiem.

Kopumā AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas piegādi Rīgā nodrošina vairāk nekā 329 tūkstošiem objektu, kas patērē 36% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa, izmantojot Rīgā izbūvēto elektroapgādes infrastruktūru: 26 110/6-20kV apakšstacijas, kas nodrošina saiti ar elektroenerģijas pārvades tīklu; 2 285 6-20/0,4kV transformatoru apakšstacijas, 2 360 km vidējā sprieguma elektrolīnijas, no kurām vairāk nekā 99% ir izbūvētas kabeļu risinājumā, un aptuveni 2475 km zemsprieguma elektrolīnijas, no tām aptuveni 91% ir kabeļu līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!