Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) neatbalsta ierosinātos grozījumus Satversmē un norāda, ka to akceptēšana parlamentam apgrūtinātu smagu, bet vajadzīgu lēmumu pieņemšanu.
Viņš portālam "Delfi" skaidroja, ka tikai Lihtenšteinā sabiedrībai ir tiesības atlaist parlamentu, bet, piemēram, Vācijā šādas kārtības nav un, ja būtu, tad nav zināms, vai, piemēram, vāciešiem būtu izdevies palielināt pensionēšanās vecumu. "Parlaments būtu rīkoties nespējīgs, ja vajadzētu pieņemt nepopulārus, bet vajadzīgus lēmumus," skaidroja parlamenta spīkers.

Daudze arī atkārtoja citu valdošās koalīcijas - Tautas partijas un Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas ceļa" - politiķu teikto, ka grozījumi ļautu mazākumam valdīt pār vairākumu, līdz ar to degradējot demokrātiju. Nedrīkst rasties situācija, ka Saeimas atlaišanai pietiktu, ja par to nobalsotu puse no parlamentu ievēlējušo pilsoņu skaita puses jeb ceturtā daļa no Saeimas vēlēšanu dalībniekiem.

Saeimas priekšsēdētājs arī norādīja, ka grozījumiem jāattiecas uz Satversmes sadaļu "Saeima", nevis "likumdošana". "Piedāvātie Satversmes grozījumi ir absolūti nesagatavoti un nav atbalstāmi," viņš secināja, piebilstot, ka tie ir izdevīgi tikai "ļoti šauram politiķu lokam".

Daudze akcentēja, ka viņš neesot pret iespēju atlaist Saeimu, taču, tāpat kā koalīcijas partneri, uzsvēra, ka Saeimu var atlaist tikai tāda referenduma gadījumā, kurā par parlamenta atlaišanu nobalsotu vismaz puse no tā pilsoņu skaita, kas ievēlējuši deputātus.

Jau ziņots, ka referendums par pilsoņu tiesībām atlaist Saeimu notiks sestdien, 2. augustā. Ideja par šāda referenduma rīkošanu un grozījumiem Satversmē radās pērn rudenī, saistībā ar iedzīvotāju daļas pieaugošo neapmierinātību ar Saeimas un valdības darbu. Parakstu vākšanu par šo jautājumu rosināja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un tā notika no šā gada 12.marta līdz 10. aprīlim. Kopumā tika savākti 217 567 paraksti, taču Saeima noraidīja to atbalstītos grozījumus Satversmē, kas ļautu tautai atcelt Saeimu, jo, pēc deputātu domām, iesniegtais likumprojekts "ir brāķis", līdz ar to šis jautājums tiks izšķirts referendumā.

Satversmes grozījumu projekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79.pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!