Inflācija 2004.gadā bija lielākā pēdējo sešu gadu laikā, sasniedzot 7,3%, precēm cenas pieaugušas par 7,8%, pakalpojumiem – par 6,1%. 2003.gadā inflācijas rādītājs bija tikai 3,6%, liecina Centrālās statistikas biroja dati.
Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu 2004.gadā bija pārtikas preču cenu kāpumam par 10%. Gada laikā ievērojami sadārdzinājusies degviela — par 22,6% un līdz ar to arī transporta pakalpojumi — par 3,1%, elektroenerģija sadārdzinājās par 15,4%, gāze par 22,4%, īres maksa par 5,8%.

Medikamenti kļuvuši dārgāki par 17,5%, medicīnas pakalpojumi par 8,8%, bet sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi – par 10%. Relatīvi stabilas cenas bija pasta pakalpojumiem, dzelzceļa transportam, fiksētā telefona pakalpojumiem, sadzīves tehnikai un apģērbam. Bet cenu kritums bija vērojams vienīgi sakaru pakalpojumiem — par 2,2%, lētāka kļuvusi arī video, audio un sadzīves tehnika. Cenu kāpumu pārtikai ietekmēja gan izejvielu iepirkuma cenu, gan energoresursu, gan sabiedrisko pakalpojumu cenu pieaugums, degvielas cenu kāpumu izraisīja gan jēlnaftas cenu pieaugums pasaules tirgū, gan jaunās akcīzes nodokļa likmes, kas stājās spēkā 2004.gada maijā.

Šogad banka sagaida 4,5% lielu inflāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!