Naftas tranzīta uzņēmums “Ventspils nafta” apsver iespēju pamest Rīgas Fondu biržu un kotēt savas akcijas citur, jo uzņēmuma vadību neapmierina RFB rīcība VN piederošās “Latvijas kuģniecības” (LK) “divvaldības lietā”, portālu “Delfi” informēja VN preses sekretāre Gundega Vārpa.
VN vadība apsver iespēju tuvākajā laikā valdes sēdē izvērtēt regulētā akciju tirgu maiņu, galīgais lēmums par konkrētas biržas izvēli būs jāpieņem VN akcionāriem.

VN vadība par biržas maiņu sākusi domā, jo RFB, kurā tiek kotētas VN akcijas, publicēja pēc VN apgalvojumiem jau atceltās valdes paziņojumus. “Ar savu bezdarbību atbalstot apšaubāmās un pretlikumīgās LK bijušās valdes darbības, klaji ignorējot LK akcionāru vairākuma tiesības proporcionāli sev piederošajai kapitāla daļai pārvaldīt kuģniecību,” teikts VN paziņojumā.

RFB jau vairākkārt uzsvēra, ka biržas kompetencē nav noteikt, kura no abām valdēm ir likumīga, bet birža vadās pēc likumiem un citu atbildīgo iestāžu sniegtās oficiālās informācijas, stingri ievērojot likumu, portālam “Delfi” norādīja biržā.

RFB ignorēja faktu, ka atceltās LK valdes lēmumi bija acīmredzami nelikumīgi un uzņēmumā kopš 2004.gada 30.decembra nebija lemttiesīgas padomes – tātad valde automātiski nebija tiesīga pieņemt virkni lēmumu, kam nepieciešama padomes piekrišana, norāda VN. VN vadība arī nav mierā ar to, ka divu nedēļu laikā birža nav publicējusi VN sasauktajā akcionāru sapulcē ievēlētās padomes viedokli, ka arī šīs padomes ievēlētās valdes viedokli.

“RFB ir pienākums izvērtēt savā mājas lapā publiskojamo paziņojumu atbilstību likumiem, ja ne loģikai vai veselajam saprātam. Pretējā gadījumā RFB emitentu uzraudzības funkcijas mums ir grūti izprotamas – ja jau jebkurš var publicēt jebko, kāda vispār ir jēga no šādas informācijas,” tā pēdējo nedēļu laikā notiekošo komentē VN.

RFB VN vadības acīs ir zaudējusi uzticību kā neitrāla un profesionāla vērtspapīru tirgus organizācija, tāpēc VN aicinās savus akcionārus apsvērt iespēju mainīt regulēto tirgu VN akciju kotēšanai.

Jau ziņots, ka 11.februārī VN sasauktā sapulce nomainīja LK padomi, kas savukārt mainīja valdi, taču pārējo akcionāru pusē esošā iepriekšējā padome un valde to neatzina. Pirms nedēļas jaunieceltā valde ar VN apsardzes palīdzību ir iekļuvusi LK ēkā, savukārt iepriekšējā valde nolēma atlaist LK prezidentu Imantu Vīkmani.

Abas valdes savstarpēji neatzīst viena otru, savukārt izmaiņas Uzņēmumu reģistrā vēl nav izdarītas, jo tiesa to liegusi kā nodrošinājumu akcionāru strīdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!