"Lattelekom", "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un "Tele2" arī pēc 1.oktobra piemēros līdzšinējos starpsavienojuma tarifus, kaut arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome vakar atstāja spēkā iepriekš šiem operatoriem noteikto starpsavienojuma tarifu augšējo robežu.
LMT uzskata, ka regulatora lēmuma darbības apturēšana tiesā pret vienu no operatoriem nozīmē, ka arī LMT noteikto starpsavienojuma pakalpojumu tarifu griestu piemērošana tiek apturēta.

"LMT bija gatavs pildīt lēmumu un jau vasarā aicināja uz sarunām abus pārējos operatorus," aģentūrai LETA sacīja LMT preses sekretārs Dāvids Dane.

Dane uzsvēra, ka lēmums par starpsavienojuma tarifu griestu noteikšanu tika pieņemts attiecībā uz trim elektronisko sakaru operatoriem un, "ievērojot vienlīdzības principu, lēmums ir saistošs tikai pret visiem trim uzņēmumiem vienlaicīgi".

SPRK plāno izmantot iespēju pārsūdzēt Administratīvās tiesas spriedumu, ar kuru regulatora lēmums tika apturēts daļā par "Tele2".

"Tā kā tas tiks arī darīts, spriedums spēkā nestāsies," aģentūrai LETA sacīja SPRK Ekonomiskās analīzes departamenta direktors Jānis Miķelsons.

Savukārt "Lattelekom" uzskata, ka regulators nebija tiesīgs noteikt prasības lielākajiem operatoriem pirms tirgus un konkurences situācijas analīzes. "Regulators nav konstatējis, ka pastāv problēmas šajā starpsavienojumu tirgū," skaidroja "Lattelekom" Regulēšanas lietu daļas direktors Aivars Kreilis.

Kā norādīja Kreilis, šādas prasības SPRK ir jāsaskaņo ar 24 Eiropas Savienības valstu regulatoriem.

"Lattelekom" norēķinus ar pārējiem operatoriem par oktobri veiks novembra sākumā, tādējādi tuvu esošais regulatora lēmuma spēkā stāšanās termiņš nav jādramatizē, atzina Kreilis.

"Lattelekom" pārstāvis atzina, ka trīs lielo operatoru nespēja vienoties par starpsavienojuma tarifiem kavē jaunu starpsavienojuma līgumu noslēgšanu arī ar pārējiem, "jaunajiem" operatoriem, tomēr lielākie norēķinu apjomi tiek veikti tieši starp šiem trīs operatoriem.

"Tele2" līdz pilna Administratīvās tiesas sprieduma teksta saņemšanai nekomentē regulatora lēmuma spēkā esamību.

Kā ziņots, jaunajai starpsavienojuma tarifu robežai būtu jāstājas spēkā šā gada 1.oktobrī.

Regulators nolēmis pārsūdzēt Administratīvās rajona tiesas lēmumu, kas paredz apturēt regulatora lēmumu par starpsavienojuma tarifiem attiecībā uz SIA "Tele2" un uzskata, ka no 1.oktobra jaunie tarifi jāpiemēro visiem trīs operatoriem - "Tele2", "Lattelekom" un LMT.

"Tele2" uzskata, ka regulatora lēmums uz "Tele2" neattiecas, kamēr Administratīvā tiesa nepieņems jaunu lēmumu.

"Lattelekom" bija lūdzis regulatoru lēmuma stāšanos spēkā atlikt līdz nākamā gada 1.februārim.

Šonedēļ Administratīvā rajona tiesa apmierināja "Tele2" sūdzību par SPRK padomes lēmumu, kas paredz jauna starpsavienojuma tarifa spēkā stāšanos šā gada 1.oktobrī.

SPRK lēmumu par jaunu starpsavienojuma pakalpojumu tarifu augšējo robežu pieņēma šā gada 8.jūnijā.

Saskaņā ar šo lēmumu starpsavienojuma pakalpojuma tarifu augšējai robežai no 2005.gada 1.oktobra "Lattelekom" jābūt 0,8 santīmiem, bet LMT un "Tele2" - 6,2 santīmiem par minūti.

Kā minēts komisijas lēmumā, galvenais mērķis, nosakot starpsavienojuma pakalpojuma tarifu augšējo robežu, ir pazemināt gala tarifus lietotājiem.

Pašreizējais starpsavienojuma tarifu līmenis, kas ievērojami pārsniedz šo pakalpojumu izmaksas, ierobežo citu tirgus dalībnieku iespējas piedāvāt rentablus operatora izvēles un iepriekšējas izvēles pakalpojumus, nepamatoti sadārdzina zvanus uz citu operatoru tīkliem un līdz ar to kavē jauno operatoru abonentu skaita pieaugumu, uzskata SPRK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!