Fiksēto sakaru operatora "Lattelecom" privatizācijai kā stratēģiskais partneris tiks piesaistīts privātais investīciju fonds "The Blackstone Group", kurš kopā ar pašreizējo "Lattelecom" vadītāju Nilu Melngaili dibinās uzņēmumu, kas atpirks "Lattelecom" daļas.
Darījumam būs nepieciešami aptuveni 300 miljoni latu, no kuriem 200 miljoni latu būs banku konsorcija aizdevums, 90 miljoni latu fonda ieguldījums un 10 miljoni "Lattelecom" vadības un darbinieku finansējums.

Kredītu paredzēts ņemt gan latos, gan eiro četrās bankās – "Unicredit", "Nordea", "DnB Nord" un "Parex bankā". Kredīts tiks ņemts uz septiņiem gadiem, bet detalizētus kredīta nosacījumus Melngailis pagaidām neizpauda.Viņš pieļāva, ka pēc septiņiem gadiem uzņēmuma akcijas varētu kotēt biržā. Melngailis arī noraidīja iespēju, ka fonda un "Riga Capital" dibinātais uzņēmums nespēs atmaksāt kredītu. Viņš pauda, ka gadījumā, ka "Lattelecom" dividendes nebūs pietiekamas kredīta nomaksai, fonds vienkārši ieguldīs savus līdzekļus.

Pēc "Lattelecom" daļu atpirkšanas "The Blackstone Group" piederēs 51% uzņēmuma daļu, bet uzņēmuma darbiniekiem un vadībai – 49%.

Par 100 % "Lattelecom" daļu īpašnieku kļūs fonda un Melngaiļa kopuzņēmums, kurā 51% piederēs fondam un 49% Melngaiļa firmai "Rīga Capital", kuru Melngailis nodibinājis ieķīlājot savus īpašumus un aizņemoties.

Melngailis trešdien žurnālistiem atzina, ka pagaidām vēl nav izlemts, kā pie "Lattelecom" akcijām tiks pārējie uzņēmuma darbinieki.

Viņš pieļāva, ka viens variants ir pārdot viņa un fonda kopuzņēmuma akcijas par attiecīgu daļu samazinot "Riga Capital" ieguldījumu, tāpat pastāv iespēja izlaist paša "Lattelecom" personāla akcijas, taču Latvijas likumdošana ierobežo šo akciju apjomu (4,4%) un neļauj šīs akcijas tirgot par naudu. Melngailis arī paskaidroja, ka šādas akcijas ir bez balsstiesībām.

Melngailis pieļāva, ka personāla akcijas varētu tikt piešķirtas darbiniekiem par brīvu, savukārt papildus akcijas darbinieki un vadība varētu atpirkt no Melngaiļa un "The Blackstone Group" kopuzņēmuma. Turklāt daļa akciju būs rezervēta, jo uzņēmuma darbinieku sastāvs varētu mainīties, uzņēmums varētu paplašināties un nāks klāt jauni darbinieki, kuri varētu izpirkt šīs akcijas. Kā vadība un darbinieki spēs finansēt 10 miljonu vērtu akciju atpirkšanu Melngailis neatbildēja, norādot, ka tā būs katra darbinieka individuāls risinājums.

Par precīzu shēmu, kā darbinieki varēs iegūt akcijas tiks lemts pēc konsultācijām ar valdību.

Melngailis piezīmēja, ka pašlaik "Lattelecom" ir SIA un darījuma realizācijai tā būtu jāpārveido par akciju sabiedrību, kas varētu prasīt vēl aptuveni piecus mēnešus.

Melngailis arī otrdien nesniedza skaidru atbildi, vai un kā kontrolpakete varētu pāriet uzņēmuma darbinieku īpašumā.

Viņš pieļāvis, ka darbinieki varēs pārdot savas akcijas, aizejot no uzņēmuma, vai arī vēlāk pārdot savas akcijas citiem darbiniekiem, taču būs noteikti šādu darījumu ierobežojumi, lai vēlāk visas akcijas nenonāktu vienās rokās. Turklāt darījums paredz, ka darbinieki varēs iegūt vairāk par 50% peļņas, ja uzņēmuma vērtība palielināsies, taču kontrolpakete gan saglabāsies fonda īpašumā.

"Lattelekom" vadītājs uzsvēra, ka darījuma mērķis nav ātrā pārpārdošana, bet ilgtermiņa investīcijas, jo fons ieinteresēts uzņēmuma vērtības palielināšanā un attīstība. "Blackstone Group" jau ir pieredze vērienīgo investīciju veikšanā telekomunikāciju nozare – Dānijā ar "TDK" un Vācijā ar "Deutsche Telekom".

Melngailis neizslēdza iespēju, ka ar laiku ieguldījuma fonds varētu izteikt vēmi atpirkt akcijas no darbiniekiem, taču par jebkuriem akciju pārdošanas darījumiem būs jāinformē valdība un jāsaņem tās piekrišana.

Viņš arī pauda gandarījumu, ka ir atrasts investors, kurš ir ieinteresēts attīstīt uzņēmumu un atbalstīt jaunus pakalpojumus esošajā tirgū un darbību ārpus Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!