SI "Time Investment" vērsusies Augstakajā tiesā, lūdzot izvērtēt Administratīvās apgabaltiesas lēmumu un pēc būtības izvērtēt noraidījumu piedalīties SIA "Lattelecom" valsts kapitāldaļu privatizācijā, informēja uzņēmuma pārstāvis Gints Vilgerts.
Līdz šim abas administratīvo tiesu instances (rajona un apgabaltiesas) nav izskatījušas VAS Privatizācijas aģentūras atteikumu uzņēmumam piedalīties SIA "Lattelecom" privatizācijā pēc būtības.

"Tās ir atradušas formālus ieganstus, lai novilcinātu lietas izskatīšanu," uzskata Vilgerts. SIA "Time Investments" otrdien ir iesniegusi blakussūdzību Augstākās tiesas senāta Administratīvo lietu departamentam par Administratīvās apgabaltiesas lēmumu.

Iepriekšējie tiesu argumenti par to, ka SIA "Time Investments" nav tiesību vērsties tiesā Administratīvā procesa izpratnē, jo Privatizācijas aģentūra lēmums neesot administratīvs akts, nav pamatots, uzskata Vilgerts.

SIA "Time Investments" argumenti izriet no Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta un Eiropas Kopienu tiesas prakses, kas atzīst tiesības pārsūdzēt valsts institūciju lēmumus, kuri prettiesiski liedz iespēju piedalīties privatizācijas procesā. Administratīvā rajona un apgabalatiesa šos argumentus pēc būtības nav izvērtējusi.

"Time Investment" uzskata, ka "Lattelecom" kapitāla daļu privatizācijā ir jāļauj piedalīties ikvienam pretendentam. Jebkurš prettiesisks potenciālo privatizācijas dalībnieku skaita ierobežošanas mēģinājums ir nosodāms, jo tas ir pretrunā gan ar Latvijas, gan ar starptautiskajām tiesību normām. Ir pieļaujama tikai godīgā un tiesiskā ceļā organizēta valsts kapitāla daļu privatizācija.

Administratīvā apgabaltiesa novembra sākumā atstājusi bez virzības kompānijas SIA "Time Investments" sūdzības par SIA "Lattelecom" privatizācijas kārtību. "Time Investments" iesniedza sūdzību par Privatizācijas aģentūru (PA) atteikumu uzņēmumam piedalīties "Lattelecom" privatizācijā. Administratīvās rajona tiesa 10.septembrī pieteikumu atstāja bez virzības. Šo lēmumu uzņēmums pārsūdzēja.

"Time Investments" vēlējās piedalīties "Lattelecom" privatizācijā, taču viņiem šāda iespēja liegta, norādot, ka "TeliaSonera" meitassabiedrībai AS "Tilts Communications" ir pirmpirkuma tiesības uz valstij piederošo 51% "Lattelecom" kapitāldaļu.

Uzņēmums uzskata, ka PA lēmums ir prettiesisks, jo likums neparedz nevienam pirmpirkuma tiesības uz kapitāla daļām. "Time Investments" lūdz uzdot PA divu nedēļu laikā no sprieduma stāšanās likumīgā spēkā izdot administratīvo aktu par atļauju "Time Investments" piedalīties "Lattelecom" valsts kapitāla daļu privatizācijas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!