"Parex banka", par kuras pārņemšanu sestdien nolēma valdība, problēmas radās noguldītāju panikas dēļ, svētdien intervijā Latvijas Radio teica Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis.
Viņš norādīja, ka cilvēki pakļāvās baumām nevis finanšu pārskatiem, sāka izņemt savus noguldījumus un no bankas pēdējo dienu laikā aizplūda kapitāls, teica Brazovskis, piebilsto, ka nevar nosaukt precīzu summu, cik daudz naudas no bankas kontiem noņēma noguldītāju, taču runa varētu būt par aptuveni 60 miljoniem latu dažās dienās.

Viņš uzsvēra, ka galvenokārt panikai pakļāvušies cilvēki, kuru noguldījumi nepārsniedz valsts garantētos 50 000 eiro. "Tie ir aktīvākie skrējēji un kaimiņiem stāstītāji," piebilda speciālists. Viņš pauda neizpratni par šo cilvēku lēmumu izņemt noguldījumus, jo valsts garantē noguldījumus līdz 50 000 eiro, līdz ar to cilvēki savu naudu nezaudēs. Drīzāk varētu uztraukties tie noguldītāji, kuru noguldījumi pārsniedz minēto summu. Taču viņi situāciju uztverot mierīgi.

Brazovskis uzsvēra, ka iedzīvotājiem, kuri ir "Parex bankas" klienti nav jāuztraucas, jo viņu banku kartes strādās, veikalos viņi norēķināties ar tām varēs un naudu no kontiem izņemt arī būs iespējams. Pagaidām nav nekādu ierobežojumu naudas izņemšanai, norādīja Brazovskis.

Speciālists norādīja, ka viņam nav nekādu šaubu par situāciju citās bankās un arī "Parex bankā". Vienīgais, ko viņš nevarot garantēt, ir tas, vai cilvēki neturpinās izņemt no bankām savus noguldījumus. Tā esot iracionāla darbība.

Viņš pauda cerību, ka valdības pieņemtais lēmums ļaus cilvēkiem nomierināties.

Kā ziņots, valdība 8.novembrī nolēma iegādāties 51% "Parex bankas" akciju.

Lēmuma rezultātā "Parex banka" kļūs par AS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") meitas sabiedrību. 51% balsstiesīgo akciju nonāks "Hipotēku bankas" īpašumā un par šīm akcijām to tagadējiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim kopā tiks samaksāti divi lati.

Atlikušās akcijas, kas pieder esošajiem akcionāriem ar balsstiesībām, jeb 34% no bankas kapitāla, tiks ieķīlātas par labu AS "Latvijas Hipotēku un zemes banka", līdz ar to šo akciju balsstiesību izmantošana tiks nodota "Latvijas Hipotēku un zemes bankai". 15% akciju no AS "Parex banka" kapitāla tiks atstātas mazākuma akcionāru īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!