Valdība otrdien konceptuāli piekrita atmaksāt viesnīcniekiem zaudējumus, ko viņiem radījusi pēkšņā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes maiņa, taču pašlaik nav skaidrības ne par atmaksas kārtību, ne par tam nepieciešamo summu.
Latvijas Viesnīcu asociācijas pārstāvis Jānis Naglis žurnālistiem sacīja, ka rēķinu, kā arī atmaksas kārtību vēl skaidri nevarot nosaukt. Kārtību noteikts Ekonomikas un Finanšu ministrijas.

Naglis atzina, ka galvenā problēma aizvien ir tas, ka 2010. gadā, kad spēkā būs 21% PVN likme Latvija būs otra nekonkurētspējīgākā pēc Dānijas viesnīcu nozarē, kur PVN likme ir 25%. Lietuvā pašlaik šī likme ir 9%, bet Igaunijā - 5%.

Premjers Ivars Godmanis skaidroja, ka gada apgrozījums viesnīcām ir 350 miljoni latu. Savukārt sods par līguma neizpildi, kuru viesnīcas nevarētu izpildīt tāpēc, ka PVN likme paaugstināta no 5% uz 21%, ir 15 miljoni latu.

Godmanis uzsvēra, ka nedrīkst pieļaut, ka pret viesnīcām par līguma neizpildīšanu ierosina tiesvedību. Paredzams, ka kompensācijas izmaksās attiecīgajā ceturksnī uz kuru līgums bija attiecies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!