Marta beigās Latvijas banku kopējā kredītportfelī problemātisko kredītu apjoms sasniedzis 14,1% jeb 2,3 miljardus latu, portālu „Delfi” informē Finanšu tirgus un kapitāla komisija. 2008. gada nogalē šādu kredītu apjoms bija 10,2%.

Problemātisko kredītu skaits marta beigās bija vidēji 2,9% no visiem izsniegtajiem kredītiem. Tostarp 2,6% privātpersonu kredīti un 8% juridisku personu kredīti.

Apjoma ziņā divas trešdaļas jeb 1,5 miljardi latu problemātisko kredītu ir juridiskajām personām izsniegti kredīti. Savukārt no problēmu kredītu skaita 86% ir kredīti, kas izsniegti fiziskām personām.

Vidējais viena problemātiskā kredīta apmērs juridiskām personām marta beigās bija 376 400 latu, savukārt fiziskām – 22 200 latu.

Kopumā problemātisko kredītu skaits šī gada pirmajā ceturksnī palielinājās par 12 300 līdz marta beigās sasniedza 38 800. Vairums no tiem jeb 27 800 bijuši atgūšanas procesā esoši kredīti.

Visvairāk problemātisko kredītu ir nekustamo īpašumu nozarē – marta beigās 83%. Šo problemātisko kredītu nodrošinājuma vērtība pārsniedz to apjomu vidēji 1,7 reizes, un izveidotais uzkrājumu apmērs šiem kredītiem sasniedz vidēji 11% no problemātisko kredītu apjoma.

Pēc banku aprēķiniem, kredītu, kas atrodas atgūšanas procesā, atgūstamā vērtība ir 80% no kredītu atlikuma. Tādēļ šai kredītu grupai ir izveidoti uzkrājumi 20% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!