Foto: AFI
Banku sektorā ir daudz brīvu līdzekļu un eksporta kāpums varētu stimulēt arī kreditēšanas aktivitāti, uz ko jau janvārī norāda industriālo kredītu atlikuma pieaugums, Latvijas Bankas mājaslapā norāda bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Vērtējot situāciju finanšu tirgū, centrālās bankas prezidents norāda, ka jaunākie tirgus rādītāji turpina uzlaboties un atspoguļo tirgus dalībnieku riska uztveres ievērojamo mazināšanos, kas aizsākās līdz ar 2010.gada budžeta pieņemšanu.

"Uzticībai augot, ievērojami samazinājušās un joprojām krīt latu naudas tirgus procentu likmes," skaidro Rimšēvičs, norādot, ka latu procentu likmes trīs mēnešiem no gandrīz 14% 2009.gada novembrī sarukušas zem 2,5% pašlaik.

Vienlaikus Latvijas Bankas prezidents uzsver, ka ir saņemti pozitīvi vērtējumi no kredītreitingu aģentūrām un strauji pieaugusi investoru interese par Latviju, īpaši par valdības iekšējā aizņēmuma parādzīmēm, to procentu likmēm krītoties tikpat strauji kā latu naudas tirgus likmēm.

"Tas investoriem, protams, ir izdevīgi, ņemot vērā lata piesaisti eiro, viņiem ir iespējas pelnīt augstas lata likmes, gluži kā ieguldot eiro. Turklāt atjaunojies pieprasījums pēc ilgtermiņa valsts vērtspapīriem, tai skaitā divgadīgiem. Tādējādi budžeta tēriņu mazināšana ir ļāvusi ļoti īsā laikā mazināt procentu izdevumus par kredītresursiem gan uzņēmumiem, gan privātpersonām, gan valdībai," situāciju skaidro Rimšēvičs.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā naudas tirgus RIGIBOR trīs mēnešu likme sasniedza 2,45%, kas bija visu laiku zemākais līmenis, liecina Latvijas Bankas dati.

Salīdzinājumam - 2009.gada 5.martā RIGIBOR trīs mēnešu likme bija 11,8%. Arī šā gada 5.februārī likme bija 3,35%, 4.janvārī - 6,68%, bet janvāra nogalē RIGIBOR trīs mēnešu likme pirmo reizi kopš 2007.gada maija noslīdēja zem 4% līmeņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!