Foto: Publicitātes foto
Katru gadu 26.septembrī Eiropas Savienības dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu, kad tiek pievērsta īpaša uzmanība Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei visa mūža garumā.

Latviešu valodas aģentūra kopā ar sadarbības partneriem jau astoto gadu aicina piedalīties Eiropas Valodu dienas pasākumos! Šogad Latvijā pasākumi plānoti divu nedēļu garumā no 21.septembra līdz pat 5.oktobrim.

Eiropas valodu dienu pasākumu afišu aplūkot ŠEIT.  Neliels ieskats "Eiropas dienas 2012" ietvaros notiekošajos pasākumos:

Piektdiena, 28. septembris

Plkst. 13:00 Valmieras picērijā „Liepziedi un rozmarīns" notiks itāļu valodas klubiņš ar picu cepšanas sacensībām.

Plkst. 18:00 Turaidas muzejrezervātā Lībiešu dzejas vakarā „Jõvā ȭdõg!" tiksies radoši cilvēki, kas ieskandinās lībiešu valodu vārdos un mūzikā, rosinās diskusiju un dalīsies savās sajūtās par lībiešu valodas klātbūtni mūsdienu latviešu valodā. Dzejas vakarā piedalīsies Gundega Blumberga, Baiba Damberga, Kārlis Vērdiņš un mūziķi Raimonds Tiguls un Kristīne Kārkle.

Plkst. 18:00 Rīgā, spāņu kultūras centrā „Seneca", pasākums "Spānija: mīti un patiesība". Vai visi spāņi prot dejot flamenko un spēlēt ģitāru? Vai arī Spānijas ziemeļos sajūsminās par vēršu cīņām? Vai Spānijā kādreiz arī snieg? Nāciet un noskaidrojiet mītus un patiesību par Spāniju, spāņu valodu un kultūru kopā ar Havjeru Fernandesu Krusu.

Otrdiena, 2. oktobris

Plkst. 18:30 zviedru valodas klubiņā iesācējiem „Kā zviedri gaida autobusu" plānots atraktīvs vakars zviedriskā gaisotnē gan tiem, kas vēl nav dzirdējuši, kā skan zviedru valoda, gan tiem, kuriem jau ir nelielas zviedru valodas priekšzināšanas. Uzzināsiet, kādi ir izplatītākie stereotipi par zviedriem un kādus jokus viņi stāsta paši par sevi. Būs arī uzdevumi un grupu darbi. Pasākumu vadīs Ziemeļvalstu valodu centra „Nordisk" zviedru valodas pasniedzējs Kalle.

Trešdiena, 3. oktobris

Plkst. 18:00 Ziemeļu Ministru padomes birojā kinolektorijā „Kādā valodā runā kino?" V. Freibergs iepazīstinās ar kino valodu, ar atšķirīgo mēmajā un skaņu kino. Tiks izmantoti piemēri gan no senākas kino vēstures, gan mūsdienām.

Ceturtdiena, 4. oktobris

Plkst. 13:00 Viļņas Universitātē Baltu valodu diena ar V. Muktupāvela vieslekcijām, folkloras grupu „Skandinieki" un „Laukis" piedalīšanos.

Plkst. 14:00 Rīgā, Dānijas Kultūras institūtā notiks dāņu valodas darbnīca, kurā uzzināsiet interesanto par dāņu valodu.

Plkst. 16:00 kinoteātrī „K-Suns" Dānijas Kultūras institūts piedāvā dāņu filma „Labākā pasaulē".

Piektdiena, 5. oktobris

Plkst. 10:00 Viļņas Universitātē Baltijas studentu konference „Aktuālie baltistikas jautājumi".

Eiropas Valodu dienās jau tradicionāli tiek izsludināts konkurss skolu jaunatnei. Labākie konkursa darbi jau vairākus gadus tiek apkopoti un izdoti krājumā. Šoreiz konkursa temats „Latvija, es esmu tavs bērns". Konkursā aicināti piedalīties skolēni no Latvijas un ārvalstīm.

Sadarbības partneri: Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāts, „Skrivanek Baltic", Francijas Institūts, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, Britu padome, Valmieras Pārgaujas ģimnāzija, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Ziemeļvalstu valodu centrs „Nordisk", Līvu kultūras biedrība, Dānijas Kultūras institūts, UNESCO LNK, Norvēģijas Republikas vēstniecība, Izglītības un zinātnes ministrija, Spāņu kultūras centrs „Seneka", Viļņas Universitāte, Turaidas muzejrezervāts, Valmieras teātris, picērija „Liepziedi un rozmarīns", Latvijas Itāļu valodas pasniedzēju asociācija, Valmieras bibliotēka, Vidzemes Augstskola.

Detalizētāku informāciju par "Eiropas Valodu dienas 2012" pasākumiem meklējiet Latviešu valodas aģentūras mājaslapā www.valoda.lv.

Atgādinām, ka visi pasākumi ir bez maksas.

Uz tikšanos Eiropas Valodu dienās 2012!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!