Rīt, 21.augustā Rēzeknē, Festivāla parkā pirmo reizi pilsētas vēsturē notiks grandiozākie un vienīgie uguņošanas svētki Latvijā – IV Baltijas valstu uguņošanas festivāls „UGUNS PAPARDE”.

„Vairāk kā stundas garumā skatītājiem būs iespējams vērot vēl nebijušu uguņošanu uz zemes, ūdens un debesīs”, sola festivāla organizētājs,
SIA „Petarde” direktors Jānis Nutovcs
.

J.Nutovcam ir 15 gadu pieredze pirotehnisko pakalpojumu sniegšanā, kā arī vairāku Latvijā plaši pazīstamu pasākumu organizēšanā, t.sk., viņš piedalījies starptautiskā gaisa balonu festivāla „LMT kauss” organizēšanā pēdējos trīs gadus.

Festivāla ietvaros sešu uguņošanas firmu starpā notiks konkurss, ko vērtēs kompetenta žūrija, un uzvarētāju izvēlēties palīdzēs skatītāji, sūtot īsziņas. Līdz ar to būs iespējams vērot dažādas uguņošanas, pirotehniskās figūras mūzikas pavadījumā, kas skatītājiem sola radīt neaizmirstamu izrādi un svētku sajūtu. Uguņošana ir mākslas veids, kas aizkustina ikviena cilvēka sirdi. Tas ir neatkārtojams brīdis, kad debesīs uzplaiksnī daudzkrāsaini uguns ziedi.

Pavisam iecerēts izšaut pustūkstoti kilogramu pirotehnikas, kas gaisā, uz ūdens un zemes radīs krāšņus uguns ziedus.

Festivāla dienā bērniem Festivāla parkā Rēzeknē darbosies atrakcijas, būs interesants un aizraujošs putu šovs un dienas pirotehnisko efektu demonstrēšana. Ieeja uz vakara pasākumu sāksies plkst. 18.00, bet plkst. 19.00 sāksies festivāla centrālais pasākums – koncerts un uguņošanas paraugdemonstrējumi, kā arī uguņošanas firmu konkurss. Uguņošanas starplaikos uzstāsies Latvijā pazīstami mūziķi un grupas – „Z-Scars”, „Fors”, Nicol, „A-Eiropa”. Pasākumu vadīs Dailes teātra aktieris Artis Robežnieks.

Festivāla organizatori uzsver, ka vislabāk uguņošanu būs vērot tiem, kuri atradīsies Festivāla parka teritorijā.

Pašlaik notiek aktīva biļešu iepriekšpārdošana, un tās var iegādāties Rēzeknes kultūras namā Brāļu Skrindu ielā un Biļešu servisa tirdzniecības vietās visā Latvijā. Biļešu cena iepriekšpārdošanā ir Ls 1,50, pasākuma dienā Ls 2,00.

Konkursa dalībniekiem izvirzītas vairākas prasības, tostarp uguņošana nedrīkst ilgt mazāk par 5 minūtēm, uguņošanas fonā jāskan dalībfirmas izvēlētai mūzikai, uguņošanā izmantotā pirotehniskā sastāva masa minimālajam daudzumam jābūt 80 kilogrami.

Uguņošanas svētkiem pasaulē ir sena vēsture. Pirmie pirotehniskie eksperimenti un uguņošanas ir notikušas Ķīnā 12. gadsimtā, Eiropā – 14.gadsimtā. Jau daudzu gadsimtu garumā uguņošana un pirotehniskie eksperimenti notiek dažādās pasaules valstīs, pulcējot desmitiem un simtiem tūkstošiem skatītāju.

Pirmais uguņošanas festivāls notika 1996.gadā Ogrē, un tas bija pirmais šāda veida pasākums Latvijā. Festivālu, neskatoties uz sliktajiem laika apstākļiem, apmeklēja ap 8000 cilvēku. Otrais festivāls notika 2000.gadā Ikšķilē, to apmeklēja ap 10 000 skatītāju, un 2001.gadā festivāls norisinājās Rīgā, pulcējot ap 17 000 skatītāju.

Arī Baltijā šāds pasākums nenotiek pirmo reizi. 1998. un 1999.gadā Igaunijā, Hāpsalā notika uguņošanas festivāls, kuru apmeklēja aptuveni 30 000 – 40 000 skatītāju gadā. Lietuvā (Viļņā un Kauņā) tamlīdzīgi uguņošanas festivāli notikuši jau trīs reizes. 2000. gada februārī Vilņā notiekošo festivālu „Uguns un mūzika” apmeklēja 40 000 skatītāju.

Caurmērā ik gadu festivāla organizētājs SIA „Petarde” veic 70-100 uguņošanas. SIA „Petarde” ir plaši pazīstama, jo firmas klienti ir gandrīz visas lielākās Latvijas pilsētas un vairāki Latvijā pazīstami uzņēmumi.

IV Baltijas valstu uguņošanas festivāla „Uguns paparde” ģenerālsponsors ir „Latvijas Mobilais Telefons”, festivālu atbalsta Rēzeknes pilsētas dome, Latvijas Gāze, Latgales alus, Strig, Zommers, Latvijas Neatkarīgā televīzija, TV 5, Latgales reģionālā televīzija, Radio EF-EI, European Hit radio u.c.

Sīkākai informācijai gan par uguņošanām, gan par pasākumu un sarīkojumu organizēšanu, lūdzu, kontaktējieties par tālruni - 6562323

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!