Foto: Publicitātes foto
Mūsdienu mainīgā pasaule un brīvā tirgus apstākļi ikvienam sniedz iespējas, bet vienlaikus ir izaicinājums spējai pielāgoties. Mācīšanās mūža garumā kļūst par ikdienas nepieciešamību. Lai iegūtās kvalifikācijas un tajās ietvertās zināšanas, prasmes un kompetences būtu saprotamākas gan vietējā, gan starptautiskā mērogā, tās ir sakārtotas Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) astoņu līmeņu sistēmā. Uzskatāmu informāciju par zināšanām, prasmēm un kompetencēm atbilstoši Latvijā izsniegtajiem izglītības dokumentiem sniedz Latvijas kvalifikāciju datubāze.

Katrs izglītības dokuments – vispārējā, profesionālajā vai augstākajā izglītībā – apliecina valsts izglītības standartos noteikto un novērtēto zināšanu, prasmju un kompetenču kopumu. Absolventi iegūst izglītības dokumentu – kvalifikāciju, kas apliecina mācību laikā sasniegtos mācīšanās rezultātus (zināšanas, prasmes un kompetences). LKI ir ietvertas kvalifikācijas, sākot no pamatizglītības un beidzot ar doktorantūru. Jo sarežģītākas un dziļākas ir apgūtās zināšanas, prasmes un kompetences, jo iegūtajai kvalifikācijai ir augstāks LKI līmenis. Lai nodrošinātu starptautisku kvalikāciju salīdzināmību, LKI ir piesaistīta Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI)*.

Lai sniegtu sabiedrībai uzskatāmu informāciju par LKI iekļautajām kvalifikācijām, Akadēmiskās informācijas centrs – Nacionālais koordinācijas punkts jau 2016.gadā ir izveidojis Latvijas kvalifikāciju datubāzi. Šī datubāze ir unikāla informācijas sistēma, kas apkopo Latvijā iegūstamos izglītības dokumentus atbilstoši astoņiem LKI un EKI līmeņiem ar zināšanu, prasmju un kompetenču aprakstu, ko ietver izglītības dokuments. Par katru kvalifikāciju datubāzē ir pieejama šāda informācija latviešu un angļu valodā:

  • Kvalifikācijas nosaukums
  • LKI un EKI līmenis (no 1. līdz 8.)
  • Mācīšanās rezultāti (zināšanas, prasmes un kompetences, kas ir apgūtas mācību, darba vai dzīves laikā)

Jāuzsver, ka datubāze neapkopo informāciju par izglītības iespējām, bet gan par kvalifikācijām, kuras var iegūt Latvijā.

Latvijas kvalifikāciju datubāze ir arī informācijas avots citām Eiropas sistēmām un to lietotājiem: Eiropas Komisijas izglītības un kvalifikāciju portālam EKI/PLOTEUS un Eiropas Komisijas Eiropas prasmju, kompetenču, kvalifikāciju un profesiju portāla ESCO kvalifikāciju sadaļai.


Latvijas kvalifikāciju datubāze tiek regulāri atjaunota, lai iekļautu precīzu un kvalitatīvu informāciju par kvalifikācijām. Līdzīgas sistēmas veido arī citās Eiropas valstīs. Lai iepazīstinātu ar jaunākajām izmaiņām Latvijas kvalifikāciju datubāzes attīstībā, 11. maijā Akadēmiskās informācijas centrs rīko starptautisku konferenci "Latvijas kvalifikācijas Eiropas informācijas telpā" ar mērķi dalīties ar citu valstu pieredzi kvalifikāciju datubāžu izveidē, kā arī diskutēt par kvalifikāciju salīdzināmību un izglītības reformu ietekmi uz kvalifikācijām.

* Vairāk par LKI un EKI lasīt Akadēmiskās informācijas centra – Nacionālā koordinācijas punkta EKI mājaslapā.

Teksts publicēts Eiropas Komisijas projekta pieteikuma Nr. VP/2017/017/0055 ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!