Klāt tradicionālais Latvijas slapjdraņķis un arī gripas laiks. Kas tad īsti ir gripa? Kāpēc tā ir bīstama un kā labāk izsargāties no saslimšanas? Šos jautājumus mēs uzdevām valstī populāriem speciālistiem: Ģimenes ārstu asociācijas vadītājai Sarmītei Veidei Pediatrei Annai Birkai Ģimenes ārstiem Andrim Baumanim un Imantam Lankam.

J: Kāpēc pret gripu ir jāpotējas katru gadu?

A: Sarmīte Veide:
Tāpēc, ka vakcīna tiek izstrādāta pret to vīrusu ,kurš būs aktīvs attiecīgajā sezonā, jo katru gadu vīruss mainās.

J: Tātad vakcīna tiek izstrādāta pirms  vīruss ir atnācis, kā tiek prognozēts konkrētais vīrusa
paveids lai izstrādātu vakcīnu?

A: Sarmīte Veide:
Vakcīna tiek izstrādāta Eiropā balstoties uz novērojumiem austrumpuslodes valstīs, tur, kur tad kad mums ir vasara, ir ziema.
Tur gripas vīruss arī parāda kāds viņš būs, kad atceļos pie mums uz Eiropas valstīm. Tāpēc balstoties uz šiem novērojumiem ir iespējams prognozēt kāds šis vīruss būs un kādu vakcīnu ir nepieciešams izstrādāt.

J: Kāpēc ir bīstami izstaigāt gripu?

A: Imants Lanka:
Tad kad cilvēks slimo ar gripu, tad viņam ir vajadzīgs izmantot papildus enerģētiskās rezerves, jo viņam jācīnās ar šo infekciju ,jāražo antivielas.
Cilvēks parasti tad jūtas noguris un viņam ir nepieciešamas šīs papildus rezerves. Ja cilvēks turpina strādāt, turpina aktīvi darboties, tad iestājas izsīkums
tajās enerģētiskajās rezervēs un vieglāk veidojās komplikācijas - plaušu karsoņi, miokardīti un visādas citādas saslimšanas

A: Anna Birka:
 Es gribu pateikt, ka vispār tas ir noziegums slimam cilvēkam iet uz darbu, ļoti pašaizliedzīgi aptīties ar šalli un šķaudīt ,klepot un aplipināt visus savus kolēģus. Pirmkārt pēc tam, ja tas cilvēks neizguļ to gripu viņam draud komplikācijas un ļoti bieži saslimst ar plaušu karsoni -pneimoniju un otrkārt viņš aplipina sev apkārtesošos. Tagad ir dati, ka ne tikai šķaudot un klepojot pa gaisu lido vīrusi, bet arī, piemēram, Jūs pakasāt degunu, nošķaudieties un pēc tam paspiežat citam roku tā nododot tālāk slimību.

A: Sarmīte Veide:
Jo redziet, ja cilvēks saslimst ar gripu, tad viņam 4-5 dienas ir augsta temperatūra un viņš izkrīt no darba aprites, kā arī pārslimojot gripu cilvēka organisms ir stipri novājināts. Ir nepieciešams vismaz mēnesis, lai atgūtos. Protams, šajā laika posma cilvēka darba spējas ir ļoti zemas. Un vēl jau slimojot ar gripu cieš viss organisms. Pie infekcijas tiek traumēti daudzi orgāni - sirds, plaušu, nieru mikrocirkulācija tiek traucēta un, protams, ka tas var atstāt sekas tālāk nākotnē. Tāpēc ir ļoti svarīgi tas, ka mums ir iespēja nesaslimt vakcinējoties.
Es domāju, ka ja tāda iespēja ir, tad to vajadzētu arī izmantot.

J: Vai jūs un jūsu ģimene vakcinējaties?

A: Sarmīte Veide:
Mēs katru gadu vakcinējamies un ar gripu neslimojam.

A: Anna Birka:
Mani bērni ir vakcinēti. Man gan ir ļoti lieli bērni, man meitai ir 28, viņa pati ir ārste un pasniedzēja un viņa ir vakcinējusies jau. Dēls man ir jurists un tas ir vakcinējies un viņa draugi ir vakcinēti, jo viņi uzskata, ka viņi vienkārši nevar atļauties slimot, jo viņi nevar atļauties uz  nedēļu iziet no ierindas. Es domāju, ka šajā ekonomiskajā situācijā vispār ir jāpadomā par to, ka vakcīna maksā 6 lati, tā nav kaitīga, komplikācijas nu nav, es neesmu redzējusi.

J:Vai vakcīna ietekmē arī mūsu dabīgo imūnsistēmu?

A: Imants Lanka:
Vakcīna piedalās mūsu imūnsistēmas stiprināšanā un palīdz veidot antivielas pret vīrusa daļām.
Jāuzsver ka tā palīdz veidot antivielas tikai pret tām vīrusa daļām, kuras ir vakcīnā un jo tās daļas ir lielākas, jo plašākam vīrusu spektram  tās pretdarbojas.
Ja mēs ņemam ļoti sīkas vīrusa daļiņas, tad tās darbojās tikai uz to vīrusa celmu no kurienes tās ir paņemtas, ja mēs ņemam mazliet lielākas vīrusa daļiņas tad vakcīna darbojas uz mazliet plašāku gripas paveidu loku.
 
A: Sarmīte Veide:
Jebkura vakcīna, ne tikai gripas, stimulē imūno sistēmu.
J: Kādā veidā cilvēkiem izvēlēties piemērotāko vakcīnu?

A: Imants Lanka:
Teorētiski tās vakcīnas, kurās ir vismazākās vīrusa daļas tiek  panestas vislabāk.

J: Teorētiski no vakcīnas, kurā vīruss ir lielākā koncentrācijā cilvēks var saslimt vieglā formā?

A: Imants Lanka:
Nē, saslimt nevar ne ar vienu vakcīnu, ja tā ir šķelta vīrusa vakcīna. Visas mūsu Latvijas tirgū pieejamās vakcīnas ir šķelta vīrusa vakcīnas.

J: Tātad vakcīna neizraisa vieglas formas saslimšanu.

A: Imants Lanka:
Nē, tā neizraisa vieglas formas saslimšanu. Pati organisma reakcija  uz vakcīnu var būt kā neliela diskomforta sajūta, kas pāriet 2 dienu laikā. Teorētiski var būt pat temperatūra, bet tā nav saslimšana, bet tā ir reakcija uz vakcinācijas procesu, kad tiek aktīvi ieslēgta imūnā sistēma un izstrādātas antivielas.

J: Sakiet vai gripas vakcīnai ir kāda negatīva blakus ietekme?

A: Andris Baumanis:
Kā jau sveša olbaltumviela, tā teorētiski var ietekmēt mūsu organismu, jebkurai medicīnas precei ir savas pozitīvas un savas negatīvās puses.Ta ir diplomātiska atbilde, protams.
Retos gadījumos cilvēka organismam var būt alerģiska reakcija uz svešas olbaltumvielas ievadīšanu organismā

J: Nu, bet acīm redzot, ka tas labums, ko dod cilvēkam šī vakcīna tomēr pārspēj to negatīvo ietekmi.

A: Andris Baumanis:
Tieši tā.

J: Sakiet no kāda vecuma  var potēt pret gripu bērnus?

A: Anna Birka:
Faktiski potēt var no sešu mēnešu vecuma, bet ja jūs gribat zināt manas domas tad kā es daru, es īpaši ar zīdaiņiem neaizraujos, es cenšos izpotēt vecākus, tos vecākus kur tēviem ir varbūt kādas biznesa braukāšanas apkārt, un kuriem ir tendence slimot. Ja viņš nekad dzīvē nav slimojis ar  gripu, es neuzstāju uz to, ka jāvakcinējas, bet ja ir tendence slimot un viņi to zina, un ja vēl mājās ir zīdainis, tad es iesaku.

J: Tātad Jūs principā cenšaties zīdainim organizēt vidi ,kurā nebūtu vīrusu.

A: Anna Birka:
Jā, jo ja viņš ir mājas bērns, arī lielāks bērns, ja viņš ir  mājas bērns es uzreiz tad nolasu kārtīgu lekciju, ka nestaigāt pa lielveikaliem, brīvdienas nepavadīt lielveikalā, bet svaigā gaisā, neapmeklēt kinoteātros gripas epidēmijas laikā un tamlīdzīgi, un lai nenāk slimi cilvēki, bez tam  jāmazgā arī rokas jāmazgā un varbūt, ka atnākot no darba vispirms jānomazgā rokas, jāpārģērbjas un tad jālien pie zīdaiņa  bučoties. Tā kā vienkārši ir ļoti daudz tādu profilakses pasākumu-vitamīni jādzer, C vitamīns un līdzīgi. Jāatceras arī tas, ka 100% neviena vakcīna ne pret ko nepasargā, bet principā tomēr man ir ģimenes, kuras vakcinējas gadiem un vakcinējas ar labiem rezultātiem, neslimo, ļoti apmierināti un katru rudeni jau man prasa - kad būs gripas vakcīna?

J: Sakiet vai topošās māmiņas vakcinējoties pret gripu nenodara pāri bērniņam, vai nerodas traucējumi dabiskās imunitātes izveidei?

A: Anna Birka:
Ziniet godīgi sakot es grūtnieces nevakcinēju, tur ir tas laiks, kad placenta izveidojas un tad tur var vakcinēt, bet ar to gan es neaizraujos.

J: Sakiet kādiem cilvēkiem būtu riskanti vakcinēties pret gripu, ja viņi ir hroniski slimnieki. Kāda būtu to cilvēku riska grupa, kuriem šī vakcīna varētu izraisīt komplikācijas?

A: Sarmīte Veide:
Kontrindikācijas vakcīnai ir tikai tad, ja cilvēkam ir paaugstināta temperatūra, ja viņš vakcinācijas periodā jau slimo ar kādu citu vīrusu saslimšanu. Tādā gadījumā nedrīkst vakcinēties. Citu kontrindikāciju nav.

J: Ja cilvēks ir, piemēram, astmas slimnieks vai tuberkulozes slimnieks vai viņi arī var vakcinēties?

A: Sarmīte Veide:
Konkrēti runājot par astmas slimniekiem, mēs tieši iesakām vakcinēties, tie ir pacienti no riska grupas, jo tad, kad viņi saslimst ar šo gripu tad tieši otrādi - viņu astma var paasināties, viņi var saslimt ar pneimoniju, viņu stāvoklis var vēl  vairāk pasliktināties. Cilvēki ar astmu ir riska grupā, kurai noteikti būtu jāvakcinējas. Par tuberkulozi runājot ir jāskatās kurā stadijā ir šī tuberkuloze. Protams, akūti slimus cilvēkus ar temperatūru ar asins spļaušanu, mēs šajā periodā nevakcinējam, bet ja ir iestājusies remisija, tieši otrādi - mēs iesakām vakcinēties, lai nesaslimtu ar gripu, jo gripa dot komplikācijas un viena no tādam komplikācijām ir pneimonija jeb plaušu karsonis, kas var  noritēt  ļoti smagi , un plaušu slimniekiem tas ir īpaši riskanti.

J: Lai pieradītu ,ka vakcinēties ir ekonomiski izdevīgi , sakiet -aptuveni cik dārgi varētu izmaksāt slimošana ar gripu nevakcinētam cilvēkam?

A: Andris Baumanis:
Tā noteikti ir viena nedēļa no darba mēneša, tātad darba devējam tas maksā vienu ceturto daļu no jūsu darba algas
Varat parēķināt cik tūkstoši gada laikā Latvijā pārslimo ar gripu, pareizināt ar vidējo algu tautsaimniecībā un jūs iegūsiet ciparu.

J: Sakiet vai būs cilvēku grupas, kuriem šī vakcinēšanās būs bez maksas ?

A: Andris Baumanis
Domāju kad nē. Ir jau tās kategorijas, kuras pēc Ministru Kabineta noteikumiem ietilpst kompensējamo medikamentu sarakstā, kuriem pienākas šīs vakcīnas ar 50% atlaidi. Ir noteikts iedzīvotāju kategoriju saraksts, kuriem pienākas šī atlaide. Piemēram, personām no 65 gadu vecuma, bērniem vecumā no 6 -23 mēnešiem, personām, kuras pieder pie hroniskiem plaušu slimniekiem, hroniskiem sirds-asinsvadu slimniekiem, hroniskiem vielu maiņas traucējumiem, hroniskām nieru slimībām, imūndeficīta slimniekiem, personas līdz 18 gadiem ,kuras ilgstoši saņem aspirīnu.

Tāds ir speciālistu viedoklis .

Domājiet paši, kas izdevīgāk - vakcinēties pret gripu un priecīgi pavadīt Ziemassvētku brīvdienas baudot ziemas priekus vai nevakcinēties riskējot saslimt un gulēt gultā ,kamēr citi priecājās?
Vai Jums patiks pavadīt visus svētkus nekontaktējoties ar radiem un draugiem, neļaujot saviem bērniem apmeklēt eglītes, nestaigājot pa veikaliem dāvanu meklējumos ?
Vai Jums pietiks pacietības organizēt mājās bezvīrusu vidu, ēst pietiekoši daudz vitamīnu, nekad neaizmirst nomazgāt rokas? Vai pietiks laika katru dienu būt svaigā gaisā?
Un beidzot VAI JŪS VARAT ATĻAUTIES SLIMOT!?
Vakcīna maksā tikai 6.00 latus...

Plašāk par vakcinēšanos
www.potes.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!