Arvien vairāk sabiedrībā tiek lietoti vārdi „bio” un „eko”, tāpēc var gadīties, ka nākas saskarties ar apšaubāmu vai pretrunīgu informāciju. Lai nekļūdītos, ir svarīgi zināt, kas patiesībā ir ekoloģisks jeb bioloģisks pārtikas produkts .
Varbūt arī jūs esat prātojis, ko nozīmē jēdziens „bioloģiskā lauksaimniecība” "bioloģisks" vai „ekoloģisks” pārtikas produkts?

Bioloģiskā lauksaimniecība

Bioloģiskā lauksaimniecība ir lauksaimniecības sistēma, kas tiecas apgādāt patērētāju ar svaigu, garšīgu un īstu pārtiku, respektējot dabiskās ekosistēmas.

Lai to sasniegtu, bioloģiskā lauksaimniecība balstās uz vairākiem mērķiem un principiem, ievērojot vispārpieņemtu praksi, kas radīta, lai samazinātu cilvēka ietekmi uz vidi, vienlaikus nodrošinot pēc iespējas dabiskāku lauksaimniecības sistēmas darbību.

Tipiska bioloģiskās lauksaimniecības prakse ietver:

  • Daudzveidīga augseka ir pamatnosacījums saimniecībā pieejamo resursu efektīvai lietošanai;
  • Ļoti stingri ierobežojumi ķīmiski sintezētu pesticīdu un mākslīgā mēslojuma lietošanai, antibiotikām lauksaimniecības dzīvniekiem, pārtikas piedevām un pārstrādes palīglīdzekļiem un citiem izejmateriāliem;
  • Ģenētiski modificēto organismu lietošanas aizliegums;
  • Saimniecībā pieejamo resursu izmantošana, piemēram, kūtsmēslu izmantošana mēslojumam vai arī saimniecībā saražotās lopbarības izmantošana;
  • Izvēloties augu un dzīvnieku šķirnes, kas ir izturīgas pret slimībām un pielāgojušās vietējiem apstākļiem;
  • Lauksaimniecības dzīvnieku audzēšana brīvo ganību sistēmā brīvā dabā un to nodrošināšana ar bioloģisku barību;
  • Praktizējot lopkopību atbilstoši dažādām lauksaimniecības dzīvnieku sugām.

EKO/BIO produkts

Par ekoproduktu jeb bioproduktu drīkst saukt tikai tādu pārtikas produktu, kas ražots, pārstrādāts saimniecībā vai uzņēmumā, kuram izdots sertifikāts par atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības regulas prasībām.

Tikai sertificētam pārtikas produktam nosaukumā drīkst būt norāde- EKO vai BIO!

Ekoproduktus  var atpazīt pēc:

1.      Eiropas Savienības Bioloģiskās lauksaimniecības logo: 

2.      Pēc norādes nosaukumā- BIO/EKO;

3.      Latvijā- pēc biedrībai „Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija" piederošās preču zīmes „Latvijas Ekoprodukts": 


Latvijā atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības prasībām un sertificēšanu veic divas institūcijas: Biedrība „Vides kvalitāte" (kontroles institūcijas kods: BIO-LV-01) un Valsts SIA „Sertificēšanas un testēšanas centrs" (kontroles institūcijas kods: BIO-LV-02). Obligātās atbilstības pārbaudes tiek veiktas reizi gadā, taču nepieciešamības gadījumā tiek veiktas arī papildus pārbaudes.

Saimniecību un uzņēmumu saraksts, kuriem izsniegts bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts, pieejams Pārtikas un veterinārā dienesta mājas lapā sadaļā- reģistri.

www.lbla.lv

www.organic-farming.eu


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!