Foto: Publicitātes attēls
2015. gads Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) ir nesis virkni būtisku pārmaiņu, kuru galvenais mērķis ir sasniegt izcilību gan studiju un zinātnes, gan pārvaldības jomās. Lielākais izaicinājums pēdējai – zinātnisko institūtu reorganizācija un jaunas kvalitātes vadības sistēmas ieviešana.

Pēdējo gadu laikā LLU ir būtiski mainījusies un veikusi nozīmīgus ieguldījumus infrastruktūrā, lai kļūtu par modernu studiju un zinātnes centru, kas ir konkurētspējīgs gan Latvijas, gan starptautiskajā tirgū. Pārmaiņas līdz šim ir skārušas materiāltehnisko un cilvēkresursu nodrošinājumu, un šobrīd būtiska uzmanība tiek pievērsta efektīvas pārvaldības īstenošanai.

Līdz ar to universitātē plānots pāriet uz jaunu kvalitātes vadības sistēmu, kas nodrošinās starptautiskā izcilības standarta "Investors in Excellence" ieviešanu un labākas pārvaldības īstenošanu visās struktūrvienībās.

Šī gada jūlijā un augustā LLU ir veikts audits, lai noteiktu vadības sistēmas attīstības līmeni, salīdzinot ar pasaules labākajām organizācijām, un identificētu stiprās puses un pilnveidojamās jomas. Kā rezultātā jau septembrī universitāte saņēma SIA "Latvia Excellence" apliecinājumu par vadības sistēmas attīstības līmeni un rīcības plānu, kura īstenošana palīdzēs iegūt "Investors in Excellence" sertifikātu. Audita ziņojums apliecina, ka universitātē ir izpildīti 18 no 21 standarta indikatoriem.

"Audits ir palīdzējis mums paskatīties uz sevi no malas un skaidrāk redzēt tās lietas, ar kurām varam lepoties jau šodien. Priecē, ka līdz šim veiktais darbs nav bijis veltīgs un kaut arī veikts bez mērķtiecīgas vēlmes sasniegt konkrētu standartu, tomēr ir bijis vērsts uz izcilību. Protams, šobrīd saprotam, ka ir vēl aspekti, kuros jāveic uzlabojumi, lai LLU varētu saņemt izcilības sertifikātu, tāpēc tas turpmākajos divos gados būs viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem," skaidro LLU rektore Irina Pilvere.

Rīcības plāna ieviešana ir sākusies, un no septembra līdz novembrim LLU notikušas dažādu līmeņu vadītāju apmācības par organizācijas vadības izcilības principiem un labu darba praksi, kurās piedalījušies 50 darbinieki. Plānots, ka decembrī tiks veikts atkārtots audits, lai noteiktu pusgada laikā veiktās izmaiņas un universitātes virzību uz izcilības tempu.

"Investors in Excellence" ir starptautisks izcilības standarts, kas palīdz organizācijām nepārtraukti pilnveidot visas tās galvenās sfēras, ietverot līderību, darbiniekus un klientu rezultātus. Kvalitātes vadības sistēmas ieviešana tiek veikta projekta "Latvijas Lauksaimniecības universitātes un zinātnisko institūciju konsolidācija konkurētspējas paaugstināšanai" ietvaros (vienošanās nr. 2015/0020/2DP/2.1.1.3.3/15/IPIA/VIAA/013), ko finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālais fonds.

LLU ir ceturtā lielākā valsts augstākās izglītības iestāde Latvijā ar vairāk kā 150 gadu darba pieredzi un piedāvā studijas visos līmeņos un dažādās jomās, kas nav salīdzināms ar citu augstskolu piedāvājumu. Tās ir unikālas studiju programmas, kuras nav apgūstamas nekur citur Latvijā, - ainavu arhitektūra, pārtikas tehnoloģija, mežsaimniecība, lauksaimniecība un veterinārmedicīna. Līdz ar universitātes monopola studiju virzieniem LLU iespējams apgūt arī populārās un pieprasītās studijas informācijas tehnoloģijās, ekonomikā, finansēs, socioloģijā, pedagoģijā un dažādās inženierzinātnēs. Savukārt uzņēmējiem LLU zinātnieki piedāvā sadarbību pētījumos visās iepriekš minētajās studiju jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!