Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju izmanto bezskaidras naudas norēķinus jeb naudas līdzekļu pārskaitījumus uz norēķinu kontiem. Arī Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) no 2005. gada 1. jūlija maina bērna kopšanas pabalsta izmaksas kārtību. Ja līdz šim pēc tā dēvētajām bērna naudām mums noteiktā datumā bija jāierodas pasta nodaļā, tad turpmāk šī naudiņa tiks pārskaitīta uz norēķinu kontu. Bez sava norēķinu konta pabalsti pasta nodaļās izmaksāti vairs netiks.
Kā rīkoties bērna kopšanas pabalsta saņēmējam, lai pēc 1. jūlija nepaliktu bešā? Pirmkārt – ja jums jau ir bankas konts, tas līdz 15. jūnijam jāpaziņo attiecīgās teritorijas VSAA nodaļai. Savukārt, ja sava bankas konta dažādu iemeslu dēļ nav, “Latvijas Pasts” piedāvā iespēju atvērt norēķinu kontu Latvijas Pastā un kļūt par “Pasta norēķinu sistēmas” jeb PNS klientu. Kādi ir galvenie ieguvumi? PNS konta atvēršana Latvijas Pastā ir bez maksas, tāpat netiek prasīta arī konta apkalpošanas gada maksa. Atverot PNS kontu – bērna kopšanas pabalsts tā izmaksas dienā tiks ieskaitīts jūsu PNS kontā, savukārt jūs varēsiet to izņemt jebkurā “Latvijas Pasta” nodaļā - gan savā ierastajā, gan, ja gadījumā bērna kopšanas pabalsta izmaksas dienās ciemojaties pie radiem, pavisam pretējā Latvijas pusē.

PNS kontu iespējams atvērt jebkurā “Latvijas Pasta” nodaļā, un tā atvēršanai nepieciešama tikai pase. No šī gada 14. maija līdz pat gada beigām “Latvijas Pasts” piedāvā izmantot izdevīgu akciju – atvērt PNS kontu bez maksas un akcijas laikā bez maksas saņemt arī starptautisko debetkarti “Maestro”, ar kuru var norēķināties daudzās tirdzniecības vietās un pakalpojumu sniegšanas vietās, un jebkurā diennakts laikā izņemt naudu no bankomāta. Skaidras naudas izņemšana a/s “Hansabanka” bankomātos ir bez maksas, savukārt “Unibankas”, “Krājbankas” un NORD/LB bankomātos – komisijas maksa ir 30 santīmi. Komisijas nauda par līdzekļu izņemšanu no PNS konta ir 20 santīmi.

Kā rīkoties, ja esat izlēmuši atvērt PNS kontu? Vispirms jādodas uz tuvāko “Latvijas Pasta” nodaļu, līdz ņemot pasi. Pastā jums izsniegs četras veidlapas, kuras jāaizpilda – iesniegumu PNS konta atvēršanai, paraksta parauga kartīti, iesnieguma veidlapu VSAA un līgums debetkartes “Maestro” saņemšanai un lietošanai, kas jāaizpilda gadījumā, ja vēlaties saņemt šo debetkarti.

Pēc veidlapu aizpildīšanas tās jāiesniedz pasta operatoram. Pasta operators veiks konta atvēršanu uzreiz vai arī pieņems dokumentus konta atvēršanai un pēc dažām dienām “Latvijas Pasts” pa pastu pabalsta saņēmējam atsūtīs informāciju par PNS konta atvēršanu, konta numuru, tuvākās pasta nodaļas adresi un citu nepieciešamo informāciju.

Ja rodas jautājumi vai neskaidrības par pabalsta izmaksas turpmāko kārtību, konta atvēršanas un “Maestro” kartes saņemšanas noteikumiem, skaidrojumus var saņemt ikvienā “Latvijas Pasta” nodaļā vai zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 8008001.

Par pārējo pabalstu un pensiju saņemšanas kārtību

“Latvijas Pasts” piedāvā iespēju arī pārējiem pensiju, pabalstu un uzturlīdzekļu saņēmējiem atvērt savu PNS kontu, kurā automātiski tiktu ieskaitīti visi jums pienākošie VSAA maksājumi, kurus būs iespējams izņemt jebkurā Latvijas Pasta nodaļā. Arī tiem pensionāriem, kas pensiju līdz šim saņēma ar izmaksu pasta nodaļā, ir jāveic izvēle par pensijas saņemšanu dzīves vietā vai savā PNS norēķinu kontā. Savukārt nekādas izmaiņas nav paredzētas esošajiem pensiju un sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējiem - invalīdiem no bērnības, kas arī turpmāk vēlēsies šos pabalstus saņemt savā dzīvesvietā. Ja piegādes dienā nebūsiet mājās, sākot ar nākamo dienu, varēsiet ierasties savā pasta nodaļā un, kā līdz šim, izņemt sev pienākošos naudiņu personīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!