Ātro piegāžu dienests "Venipak" ar maija sākumu Baltijas valstīs piedāvās pakalpojumu, kam šobrīd nav līdzīga – korespondences nosūtīšanu ar pasta baložu palīdzību.

Kā apgalvo uzņēmuma vadītāja Inna Semjonova, jaunais pakalpojums nodrošinās ātru un kvalitatīvu pasta sūtījumu piegādi Rīgā, Viļņā un Tallinā.

"Šobrīd testējam pakalpojumu Baltijas valstu galvaspilsētās. Rīgā darbosies līnija Saeima - Ministru kabinets - Prezidenta rezidence. Par piemēru varu minēt, ka parasti pasts no Ministru kabineta līdz Saeimai nonāk 24-30 stundu laikā. Savukārt ar pasta baložu palīdzību pasta piegāde prasītu tikai 5 minūtes laika" - stāsta uzņēmuma vadītāja.

Atbilstoši "Venipak" vadītājas sacītajam, šā projekta realizācijai uzņēmums ir iegādājies 25 baložus.

"Veiktās investīcijas nav mazas, šobrīd tās sasniegušas apmēram 100 tūkstošus eiro. Turklāt bija nepieciešams iegādāties speciālus būrīšus, kur baloži uzturētos nakts laikā. Papildus 20 tūkstošus eiro izmaksāja speciālas telpas iekārtošana mūsu birojā, kur tiek regulēts temperatūras un mitruma līmenis" - ar pieredzi dalījās I. Semjonova.   

Iespaidīgs ātrums

Cik ātri lido pasta baloži? Eksperti apgalvo, ka, pūšot labvēlīgam ceļavējam, viņu ātrums var sasniegt pat 120 km/h. Ja ar šo faktu vēl ir par maz, tad ņemiet vērā, ka, salīdzinot ar automašīnu, baloži to pašu trasi pieveiktu ātrāk. Baloži ir ātrāki par automašīnu. Ja vienā un tai pašā laikā no vienas starta vietas tiktu palaisti pasta baloži un braucienu uzsāktu automašīnas, finiša līniju pirmie, visticamāk, šķērsotu baloži. Baložiem taču nevajag ievērot luksofora signālus, gājēju pārejas utt. Tomēr ļoti nozīmīgs ir vēja virziens. Ja balodis lido pret vēju, viņa ātrums būs mazāks. Savukārt, ja balodis lido pa vējam, tas var sasniegt 120 km/h lielu ātrumu. Ir zināmi gadījumi, kad pasta balodis dienā nolidojis 800 km.  

Attiecībā uz pētījumiem par to, kā baloži orientējas apvidū, pēc ekspertu teiktā, zinātnieki līdz šim nav snieguši viennozīmīgu atbildi. Tomēr tiek uzskatīts, ka galvenie ceļa rādītāji baložiem ir zemes magnētiskais lauks un saule. Pasta baloži prot atšķirt ainavu detaļas. Viņi var izvēlēties skaidri saskatāmu objektu, piemēram, automaģistrāli, pēc kura orientēties telpā.    

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!