Foto: Publicitātes foto
Kā rāda Swedbank Finanšu institūta veiktā pētījuma* dati, galvenais stimuls, kas cilvēkus rosina izmantot savas zināšanas un prasmes ārpus pamatdarba laika, ir iespēja gūt papildu ienākumus. Savukārt nākamā nozīmīgākā motivācija aiz piepelnīšanās ir apziņa, ka cilvēks īsteno sevi. Lai aktualizētu iespēju savas prasmes un darboties prieku pārvērst papildu ienākumos, tā uzlabojot savu finanšu situāciju un konkurētspēju, Swedbank Finanšu institūts sācis kampaņu PELNĪTPRIEKS, kuras ietvaros dalās ar iedvesmojošiem pelnītprieka stāstiem no visas Latvijas. Ieva Lāce ikdienā ir pasākumu producente Rīgā, tomēr lielu vasaras daļu un brīvdienas viņa velta savam pelnītpriekam — piejūras kempingam Allnature.

Ieva, lūdzu, pastāstiet, kāds ir jūsu pelnītprieka stāsts?
Maniem vecākiem ir lauku īpašums Liepājas pusē, kurā divās pļavās ir izveidots tāds kā kempings — ir visas labierīcības, un cilvēki var baudīt vasaru, kā arī rīkot pasākumus. No 2014. gada vasaras esmu tur izveidojusi atpūtas pļavu Allnature pie jūras. Šajā pļavā var nakšņot ar savām teltīm, iet peldēties, rīkot pasākumus.

Kā nonācāt līdz idejai par savu kempingu?
Ilgāku laiku dzīvoju ārzemēs un, atgriežoties Latvijā, gribēju attīstīt sociālo uzņēmējdarbību, kas dotu labumu vietējai sabiedrībai. Nolēmu labiekārtot vecāku īpašumu, lai izveidotu atpūtas pļavu pie dabas, kur cilvēki var gan kvalitatīvi atpūsties, gan arī mudināt apkārtējos cilvēkus iesaistīties. Kopumā šis projekts ir lieliska iespēja vasarā pavadīt daudz laika pie dabas un vēl priecāties par iznākumu.

Ar ko sākāt, ķeroties īstenot ideju par sava piejūras kempinga izveidi?
Mēģināju formulēt ideju, ko tad īsti darīsim, cik tas izmaksās un kas par ko būs atbildīgs. Jāsaka gan, ka viss bija un joprojām ir plūstošs process, jo pēc pirmās vasaras bija skaidrs — šis vairāk būs hobijs, ne pamatveids, kā pelnīt.

Vai nepieciešamās zināšanas un prasmes jau bija jūsu rīcībā? Vai varbūt nācās apgūt ko jaunu par viesmīlību, uzņēmējdarbību vai ko citu?
Uzsākot projektu, daudz laika veltīju, iedziļinoties dažādās tehniskās lietās, ar kurām man līdz šim nebija nekādas saistības. Piemēram, kā izveidot bioloģisku tualeti, kā saskaņot ceļa zīmju izvietojumu. Protams, arī par paša uzņēmuma formu — vai sociālā uzņēmējdarbība var tikt legāli reģistrēta kā institūcija un, izrādās, ka nē, nevar. Reģistrējām biedrību, tad mājražošanu un arī pati reģistrējos kā mikrouzņēmējs. Šajā jomā redzu izaugsmes iespējas arī valstiskā līmenī.

Kas viesojas pie jums kempingā Allnature?
Tie ir dažādi ceļotāji — gan vietējie, gan ārvalstu —, kuri grib atpūsties dabā ar teltīm. Vēl uzņēmumi, kuri grib rīkot sporta spēlēs, savus pasākumus skaistā dabas vietā.

Kā atrodat savus potenciālos viesus?

Mums ir mājas lapa — www.campingallnature.lv; arī Facebook lapa — www.facebook.com/campingallnature, bet nu jau ir tā, ka tie, kas reiz viesojušies pie mums, brauc arī citus gadus. Piemēram, ar vislielāko prieku jau trešo vasaru uzņemam zaļās ekspedīcijas "Mana jūra" gājējus, un mums ļoti patīk tas, kā šie cilvēki ciena dabu un jūru, novērtējot Latvijas dabas skaistumu.

Kādā formā reģistrēts jūsu pelnītprieka projekts?
Darbojamies kā biedrība Allnature, pati esmu reģistrējusi mikoruzņēmumu, kā arī mājražošanu. Atkarībā no vajadzības, izmantojam attiecīgo formu.

Vai viegli pamatdarbu Rīgā apvienot ar darbu piejūras kempinga vadīšanā?
Šobrīd tas kļūst aizvien grūtāk, jo ikdienā esmu pasākumu producente, strādāju Rīgā. Ceļš līdz Liepājai un atpakaļ ir garš, brīvdienās nereti gribas atpūsties, nevis domāt par pļavas viesiem. Vecāki gan dzīvo uz vietas un pieskata ikdienas lietiņas. Man atliek saplānot lielākas lietas un atbildēt par pasākumiem.

Ja arī tev ir kāda aizraušanās, īpašs talants, zināšanas un prasmes, apdomā iespējas likt tās lietā, lai savu darboties prieku īstenotu pelnītpriekā!

Aicinām uzzināt vairāk par pelnītprieku, apmeklējot www.manasfinanses.lv.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!