Foto: Publicitātes foto
26. jūnijā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē notika XVII Starptautiskā bērnu deju konkursa "Arabeska" galā koncerts, kas tradicionāli pulcēja labākos deju kolektīvus no Baltijas valstīm, Krievijas, Ukrainas un Vācijas. Uz Jūrmalu parasti brauc deju kolektīvi, kuru profesionālais līmenis neraisa šaubas, savukārt vērtē tos starptautiski atzīta žūrija.

Latvijā prestižākās neprofesionālo dejotāju sacensības jau 17. gadu pēc kārtas rīko aģentūra "Arabeska" Konkursa organizatore Jūlija Tihomirova kā žūrijas locekle regulāri piedalās starptautiskos konkursos dažādās valstīs, aicinot uz Jūrmalu labākos kolektīvus un talantīgākos solistus. Un, kā rāda pieredze, Jūlija nekad nekļūdās. Deju olimpiādes "Arabeska" uzvarētāja, 10 gadus vecā Alīna Serebrjakova šodien dejo Brodvejas mūziklā, bet pavasarī izpildīja 64 piruetes Maksima Galkina programmā "Labāk par visiem". Jūrmalas festivāla Gran prix ieguvēja Alesja Lazareva piedalās jauno baleta mākslinieku konkursā Maskavas Lielajā teātrī, savukārt Lielā teātra prīmas Svetlanas Zaharovas bērnu festivāla finālā ir iekļuvuši uzreiz vairāki deju olektīvi, kas savulaik izgājuši "Arabeskas" skolu.

Savulaik, vēl mācoties Rīgas horeogrāfijas vidusskolā, festivālā piedalījās arī Latvijas operas un baleta teātra solistes Jolanta Lubeja un Alise Prudāne. Turklāt Jolanta, kas savu baleta mākslinieces karjeru sāka tieši kolektīvā "Arabeska", šogad saņēma Jūrmalas domes balvu par sasniegumiem mākslā.

Arī šogad Dzintaru koncertzāles Mazā zāle bija dāsna uz pārsteigumiem. Ar savu priekšnesumu konkursa dalībniekus priecēja Lietuvas Nacionālās operas prīma Olga Konošenko, atvedot uz festivālu arī savu deju kolektīvu. Speciāli uz galā koncertu bija ieradies arī Borisa Eifmana Dejas akadēmijas solists Vladislavs Dobrihļebs, savukārt lieliskais igauņu dejotājs Mehis Saaber, kurš viegli spēj gaisā uztaisīt šķērsenisko špagatu, lika publikai noelsties no pārsteiguma un sajūsmas, bet piecgadīgā mazulīte Anastasija Kurihina no Saratovas – noraust asaru no izkustinājuma.

Konkursa ietvaros klasiskās horeogrāfijas mākslu demonstrēja Ilzes Liepas (Maskava) studijas dalībnieki, Čurļoņa Nacionālās mākslas skolas (Viļņa) audzēkņi, Marijas teātra kādreizējās prīmas Marinas Čirkovas baleta akadēmijas kolektīvs, L. Lavrovska vārdā nosauktās Maskavas baleta skolas soliste Angelīna Avdaņina, kā arī Aleksandra un Natālijas Doņecu baleta skolas audzēkne Sofija Latiševa.

Laikmetīgās dejas meistarklasi parādīja Latvijas kolektīvs "De Arte Dance Studio", ar kuru strādā populārais dejotājs un horeogrāfs Aleksis Snikers, kurš šobrīd pasniedz Sicīlijā un dejo Latvijas Nacionālās operas izrādē "Karmena". Savukārt Vāciju pārstāvēja 20 labākie deju skolas "Let's dance" audzēkņi. Patiesu pārsteigumu Jūlijai Tihomirovai sagādāja Rīgas kolektīvs "Appstrakcija", kuru viņa bija "noskatījusi" kādā nopietnā konkursā Krievijā: kolektīvs izpilda mūsdienu horeogrāfiju uz klasikas bāzes, kas savijas aizraujošā dejas stāstā.

Latvijas deju skolu ļoti augstā līmenī pārstāvēja vairāki kolektīvi, kas strādā dažādos stilos un virzienos: dejas un baleta studija "Liepāja", bērnu horeogrāfiskais ansamblis "Kolorīts" no Rēzeknes, "Vera Studio" no Jūrmalas, eksotiskās dejas teātris "KarineDance", kā arī kolektīvi "Premium Dance" un "Sunrise" no Rīgas.

Konkursa dalībnieki tradicionāli pārstāv visdažādākos dejas žanrus – klasisko baletu, estrādes dejas, tautas dejas un pat stepu, kuru šogad izpildīja Maskavas kolektīvs "Multidace" Romāna Kozlova vadībā.

Starptautiskā konkursa ARABESKA 2017 dalībnieku sniegumu vērtēja profesionāla žūrijas komisija, kuras priekšsēdētāja bija Latvijas Nacionālā operas un baleta teātra vadošā baleta soliste Margarita Demjanoka-Skuteļska. Izcilās mākslinieces augstais profesonālisms un talants vienmēr ir raisījis bērnos apbrīnu, mudinot sasniegt aizvien jaunas meistarības virsotnes.

Simboliski, ka konkurss notiek leģendārajā Dzintaru koncertzālē, uz kuras skatuves ir kāpušas tādas pasaules līmeņa zvaigznes kā itāliešu diriģents Rikardo Muti, daudzas baleta zvaigznes, pasaulslavenais Igora Moisejeva ansamblis, izcilais pianists Deniss Macujevs, šeit norisinājās tādi festivāli kā "Jaunais vilnis", Jautro un atjautīgo klubs un Comedy Club. Unikālais dārgakmens, kuram par godu ir nosaukta šī koncertzāle, ir veidojies no priedes sveķiem miljoniem gadu laikā, iegūstot savu neatkārtojamo krāsu un formu. Līdzīgi arī festivāls "Arabeska" 17 gadu laikā ir pārvērties par konkursu, kurā tiecas piedalīties ikviens, kurš uzsāk savas gaitas uz profesionālās skatuves.

Šodien konkurss "Arabeska" ir kļuvis par neatņemamu Jūrmalas kultūras dzīves sastāvdaļu ar savām tradīcijām un atklājumiem. Pasākumu jau daudzus gadus aktīvi atbalsta Jūrmalas dome, Jūrmalas kultūras centrs, Kultūras ministrija un Latvijas profesionālā baleta asociācija.

Sīkāka informācija: www.dancefestival.lv
Foto no deju aģentūras "Arabeska" arhīva


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!