Foto: Publicitātes attēli
Šajā rakstā pievērsīsim uzmanību dažām mūsdienu satelītnavigācijas iespējām. Tehnoloģijas strauji attīstās, tas, kas pirms dažiem gadiem bija iespējams vien spiegu filmās, tagad ir ne tikai specdienestu rīcībā, bet par nelielu samaksu pieejams ikvienam. Vēl labāk, dažādi projekti, tai skaitā NOVERO.lv, piedāvā daļu no saviem globālās pozicionēšanas sistēmas GPS novērošanas pakalpojumiem pilnīgi bez maksas. Tie uzlabo mūsu dzīves drošību, ekonomē laiku un līdzekļus, pasargā mūsu īpašumu.

Mūsdienu sabiedrībā pieaug tehnoloģiju nozīme. Ikviens no mums lieto datoru, internetu un mobilo telefonu, bet cik daudzi zina kā šīs sistēmas darbojas un ir spējīgi tās uzlabot vai attīstīt? Visā pasaulē vērojams augsti kvalificētu tehnisko speciālistu trūkums. Lai pēc iespējas agrāk pievērstu jauniešu uzmanību tehniskajām dabas zinātnēm, projekts NOVERO.lv savas zinātnes popularizēšanas akcijas ietvaros līdz š.g. 31.maijam ir izsludinājis 1.-9. klašu skolēnu vizuālās mākslas konkursu "Kosmiskās tehnoloģijas ap mums - 2012". Tuvāka informācija par konkursu un vērtīgajām balvām atrodama globālās satelītu navigācijas sistēmu telemātisko pakalpojumu portālā novero.lv.

Izmantojot dažādas tehnoloģijas, specdienesti var mūs novērot un izsekot. Taču daudzviet izsekošana ar GPS ierīcēm arī no drošības dienestu puses tiek uzskatīta par likuma pārkāpumu. Savām un biznesa vajadzībām katram ir tiesības veikt savu tuvinieku (tikai ar viņu piekrišanu!) vai īpašuma novērošanu. Tas palīdz pozitīvi atrisināt daudzas kritiskas problēmas.

NOVERO.lv izstrādātie risinājumi var konstatēt, vai transportlīdzeklis, kam vajadzētu atrasties kustībā, pēkšņi nav apstājies, ļaujot pārliecināties, vai nav noticis negadījums un attiecīgi rīkoties. Izmantojot kosmiskās tehnoloģijas savā labā, jūs palielināsiet savu tuvinieku, it īpaši bērnu drošību, jums vairs nebūs jābaidās apmaldīties svešā vietā, viegli izsekosiet savu nomaldījušos mājdzīvnieku. Mūsu piedāvātā sistēma var palīdzēt atgriezt jums savu nozaudēto īpašumu, vai pat pilnībā pasargāt jūs no īpašuma zādzības. NOVERO.lv lietošana uzņēmumiem ļauj samazināt loģistikas izmaksas, palielinot biznesa peļņu. Komerctransporta GPS novērošanas gadījumā no datu arhīva viegli iespējams sagatavot visa autoparka nepieciešamās maršruta atskaites. Vai gluži vienkārši, ar kādu tiekoties, kosmiskās tehnoloģijas palīdzēs ar sekunžu precizitāti plānot jūsu laiku. Vai šīs mūsdienu kosmisko tehnoloģiju iespējas nav patiesi fantastiskas?

Kā darbojas novērošana? Visa pamatā ir globālās satelītu navigācijas sistēma jeb GNSS, telemātiskā novērošanas iekārta un datu centrs. Kompakta novērošanas ierīce uztver satelītu signālus, nosakot objekta atrašanās vietu un citus parametrus un, izmantojot mobilo sakaru operatoru bezvadu tīklus, pārraida informāciju uz datu apstrādes serveri NOVERO.lv. Tālāk šai informācijai internetā drošā veidā var piekļūt jebkurš autorizēts sistēmas lietotājs. Jūs kļūstiet saimnieki sev vajadzīgas informācijas izmantošanai.

Savukārt nekustamā īpašuma novērošanai ļoti noderīga ir NOVERO.lv sadarbības partnera UZRAUGI.lv sistēma. Tā ļauj ekonomiskā veidā veikt objekta attālinātu video novērošanu, temperatūras kontroli u.c. Īpaši izdevīgi tas ir, piemēram, attālināti uzraugot savu mājokli vai vasarnīcu, servera telpu vai vienkārši sekojot laika apstākļu izmaiņai. Arī uzraugi.lv daudzus no saviem pakalpojumiem piedāvā bez maksas.

Kādas ir profesionālo pakalpojumu izmaksas? Gan privātiem lietotājiem, gan uzņēmumiem NOVERO.lv piedāvā profesionālus GPS novērošanas pakalpojumus par neticami zemām cenām - salīdzināmām vai pat mazākām kā mobilā tālruņa abonēšanas maksa. Iespējams, arī Jums ir pienācis laiks uzsākt kosmisko GNSS tehnoloģijas ikdienas pielietošanu savā labā! (Padomājiet par to, kad nākamreiz izdzirdēsiet kādu īpašo mobilo sakaru izmantošanas reklāmu!) Lai uzsāktu sava objekta novērošanu, nepieciešama specializēta telemātiskā novērošanas iekārta (angļu val. GPS Tracker), kuru orientējošās cenas ir sākot no 40 līdz 200 LVL. NOVERO.lv sistēmai iespējams pieslēgt arī atbilstošus mobilos tālruņus.

Mēs varam baidīties, ka, izmantojot kosmiskās tehnoloģijas, mūs kāds novēro, un mēģināt slēpties, bet varam arī paši izvēlēties būt novērotāji. NOVERO.lv aicina ikvienu, tai skaitā juridiskās personas, jau tagad izvērtēt un uzsākt GPS novērošanu savā labā, droši izmēģinot un pievienojoties pastāvīgajam novero.lv lietotāju pulkam. Daži tās sauc par nākotnes tehnoloģijām, mums tā jau ir ikdiena!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!