Jau pusgadsimtu katrā virtuvē - Vegeta

Ne jau katram ir dots pavāra talants, bet ir kāda recepte, kas izdodas visiem un vienmēr - ēdienam pievienojiet Vegeta garšvielas un vista, zivs, dārzeņi, olas, biezpiens vai gaļa izdosies nevainojami, turklāt katram ēdienam izstrādāta specializēta garšvielu kombinācijas, kas brīnišķīgi papildina pamatprodukta garšu. Vegeta piedāvā maisījumus: rīsiem, šašlikam, salātiem, zivīm, cālim, grilam, cūkgaļai, kartupeļiem, plovam. Par universālām Premium klases garšvielām arī paši ražotāji uzskata Vegeta Picant, Vegeta Mediteran, Vegeta Light.

Vegeta garšvielas ir radītas jau 1958.gadā Podravka pētniecības laboratorijā. Pirmreizējais uzdevums bija pastiprināt pārtikas produktu dabisko garšu. Kaltētu dārzeņu un aromātisku zālīšu kombinācija izrādījās tik veiksmīga, ka kļuva par īstu revolūciju kulinārijas jomā - tā ir absolūts līderis kombinēto garšvielu tirgū vēl joprojām. Sekojot patērētāju vēlmēm ir izveidotas sabalansētas garšvielu kombinācijas speciāli zivīm, grilam, cūkgaļai un citiem produktiem, kas saimniecēm atvieglo pareizo garšvielu izvēli jebkura ēdiena pagatavošanā. Tāpat var izvēlēties pikantāku vai maigāku aromātu, turklāt Vegetu var pievienot ēdienam īsi pirms pasniegšanas un tas nozīmē, ka katram ģimenes loceklim ir iespēja izvēlēties savas mīļākās garšvielas. Īpaši gribās izcelt Vegeta Light, - tā ir ar fruktozi bagātināta garšviela, kas nesatur nātrija glutamātu un laktozi, tātad īpaši piemērota tiem, kuri domā par veselīgu dzīves veidu un labu fizisko formu. Vegeta dod iespēju arī diētas laikā neatteikties no aromātiskas un gardas maltītes.

Vegeta bagātina visu ēdienu garšu

1958.gadā toreizējās Dienvidslāvijas profesore Zlata Bartla  pie universālā garšvielu maisījuma pagatavošanas sāka strādāt pēckara gados un viņai izdevās atrast veiksmīgu un unikālu garšvielu kombināciju - Vegeta. Vegetas fenomens - tā nenomāc dabīgā ēdiena aromātu, bet gan padara to bagātīgāku. Mūsdienās šim garšvielu maisījumam ir daudz analogu, taču tirgus daļa, kas šajā preču grupā pieder Vegetai, liecina - nevienam nav izdevies radīt pilnīgāku ēdiena garšvielu piedevu - Vegeta ir absolūts tirgus līderis jau pusgadsimtu.

Pirmos desmit gadus Vegeta bija tikai Dienvidslāvijas un Ungārijas saimniecēm pieejama, bet pakāpeniski tā kļuva populāra visā toreizējā Padomju Savienībā un sociālo valstu blokā. Taču ēšanas bauda robežu nepazīst un drīz vien jau Vegeta bija katrā Eiropas virtuvē un sasniedza pat ASV un Austrāliju. Šodien Vegetu eksportē uz 40 pasaules valstīm. Jāteic gan, ka pēc Dienvidslāvijas sadalīšanās Vegeta ir kļuvusi par Horvātijas preču zīmi, kaut arī ražotnes vieta nav mainījusies - Vegetu vēl joprojām ražo uzņēmumā Podravka, kas atrodas Horvātijas pilsētiņā Koprivņica, bet filiāles izvietotas Ungārijā un Polijā.

Mazliet izdomas un karote Vegetas

Šodien daudzās ģimenēs ir aktuāls naudas jautājums, lai nopirktu kvalitatīvu pārtiku pietiekamā apjomā. Vegeta dod iespēju garšīgi paēst arī tad, ja gaļas vai zivju ir tikai smaržai, vai pat nav vispār. Sātīgas vakariņas sanāk tā: ņemam rupjmaizes šķēles, liekam uz pannas sakarsētā eļļā, virsū uzsmērē karoti krējuma, apkaisa ar Vegetu, tad apgriež otru pusi, un atkārto procedūru. Uz vienu minūti vēlreiz apgriež maizes šķēli un vakariņas ir gatavas - sulīgā, ar krējumu piesūcinātā rupjmaize nodrošina gan ogļhidrātu, gan olbaltumu devu, turklāt ir ļoti garšīga un sātīga. Īpaši labi garšo kopā ar piparmētru tēju.

Pavasara iecienītākās receptes: ņemu 200 gramu biezpiena, pierīvēju nelielu gurķi, pievienoju Vegetu Light. Ēdam uz maizes vai brokastīs pie ceptām olām, kas apkaisītas ar Vegetu..

Savukārt kārtīgai maltītei pusdienās var pagatavot tā saukto bukstiņputru: katlā liek zupas kaulus un putraimus, vāra līdz gaļa lobās no kauliem. Tad kauliņus izņem no katla, bet pie putraimiem pieber smalki sagrieztus kartupeļus, vāra līdz sanāk kārtīga putra, beigās pieber Vegetu un no kauliem nolobītos gaļas gabaliņus. Svētku dienām iecienīta pie mums ir cepta vista. Vaļā atgrieztu vistu liek ar muguru uz leju pannā, kur izbērts kilograms sāls. Pāri pārkaisa Vegetu Picant un šauj iekšā cepeškrāsnī. Pēc 40 minūtēm sulīga, aromātiska un visādi citādi burvīgā vista ir gatava un svētki var sākties. Sajaucam skābu krējumu ar Vegeta Pikantā un pārlejam pāri tikko ceptam steikam, atstājam uz divām minūtēm. Gaļa iegūst sulīgu un unikālu garšu. Šādas mērces var izmantot arī pie rīsiem, kartupeļiem vai zivīm.

Vairāk informācijas par Vegetu un receptēm: www.vegeta.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!