Foto: F64
Rīgas tiesas apgabala prokuratūra ceturtdien nodevusi Rīgas apgabaltiesai krimināllietu par 2009. gada 13. janvāra grautiņiem pret 68 apsūdzētām personām, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

Prokuratūra, izvērtējot lietā savāktos pierādījumus, atzinusi tos par pietiekamiem, lai uzturētu valsts apsūdzību tiesā, un pieņēmusi lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, tāpēc tā pēc piekritības nosūtīta Rīgas apgabaltiesai, vēsta Pakalne.

Krimināllietā visas personas sauktas pie kriminālatbildības par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, kuras saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem, un kuras saistītas ar sekām. Sods par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, vēsta Pakalne.

Šajā lietā jau iepriekš izdalīts kriminālprocess pret sešām personām, jo apsūdzētie izvairās no pirmstiesas izmeklēšanas un viņu atrašanās vieta nav zināma. Savukārt pret divām personām tiesai jau agrāk nodota krimināllieta medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.


Jau ziņots, ka 2009.gada 13.janvārī pēc sankcionēta mītiņa izvērtās neplānotas protesta akcijas, cilvēki mēģināja ielauzties Saeimas ēkā un protesti pusstundas laikā pārauga grautiņos. Vairāki cilvēki tika ievainoti, vairākiem izvirzīja apsūdzību par dalību masu nekārtībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!