Foto: Valsts policija

Kriminālprocesā par nelicencētu televīzijas programmas retranslēšanu vairākos Rīgas mikrorajonos aizturēti trīs cilvēki, portālu "Delfi" informē Valsts policija (VP).

Kriminālprocesu VP sāka pērnā gada februārī, taču šā gada jūnijā nodeva to kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kriminālvajāšana uzsākta pret četriem organizētas grupas dalībniekiem.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 148. panta trešās daļas – par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, vai par piespiešanu ar vardarbību, draudiem vai šantāžu atteikties no autortiesībās, vai par līdzautorības uzspiešanu, ja tā izdarīta ar vardarbību, draudiem vai šantāžu.

Kriminālprocesa ietvaros VP uzsāka un soda piemērošanai nodeva piecus procesus par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu pret juridiskām personām.

Aizdomās VP tur trīs vīriešus. Pērn maijā 1978. gadā dzimušam vīrietim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet divus mēnešus vēlāk tiesa apcietinājumu aizstāja ar drošības naudu. Vēl vienam 1978. gadā dzimušajam un kādam 1970. gadā dzimušam kungam piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Valsts ieņēmumu dienesta sniegtā informācija liecina, ka noziedzīgajā tīklā strādājuši 54 uzņēmumi, sadalot ienākumus mazākās daļās, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Televīzijas pakalpojumus bez retranslācijas atļaujas negodprātīgie uzņēmumi snieguši 10 975 klientiem, tādējādi nodarot aptuveni 100 000 eiro kaitējumu.

VP Rīgas centrā, Purvciemā, Teikā un Pļavniekos veica kratīšanas astoņās dažādās adresēs, izņemot vairāk nekā 100 dekoderus, TV uztvērējus, moduļus, satelītu galvas, kā arī citas ierīces, seifu un dokumentus.

Likumsargi pārtrauca translēšanas servera darbību, kā arī no kādas dzīvojamās mājas jumta aizvāca raidīšanas staciju, kas ar TV apgādāja uzņēmuma klientus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!