Foto: Shutterstock

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa aprīlī apstiprinājusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu par aresta uzlikšanu kādas juridiskas personas norēķinu kontos esošajiem naudas līdzekļiem vairāk kā 90 000 eiro apmērā.

Tas darīts kriminālprocesā, kurā šā gada martā, veicot 30 kratīšanas, VID Finanšu policijas pārvalde (FPP) apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš, nodarbojoties ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no Eiropas Savienības (ES) valstīm, izvairījās no nodokļu nomaksas un veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Papildus 90 000 eiro arestam VID juridiskajai personai piemērojis piespiedu ietekmēšanas līdzekļus, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Kriminālprocess tika ierosināts pret organizētas grupas dalībniekiem, kas organizēja un veica vairāku uzņēmumu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī veica liela apmēra noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu.

VID turpina veikt aktīvas izmeklēšanas darbības, nostiprinot esošos un iegūstot arvien jaunus pierādījumus, lai pamatotu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros savas liecības sniedza vairāki desmiti kriminālprocesā iesaistīto personu, norāda ieņēmumu dienestā.

Vienlaikus turpinās aktīvas personu pratināšanas, liecību pārbaudes un to precizēšana, kā arī darbs pie izņemto datu nesēju apskates. Papildus kriminālprocesa izmeklēšanas ietvaros plānots nosūtīt tiesiskās palīdzības lūgumus uz citu valstu kompetentajām tiesību aizsardzības iestādēm, kā arī sadarbībā ar citu valstu tiesību aizsardzību iestāžu amatpersonām plānots veikt kriminālprocesa izmeklēšanas darbības ārvalstīs.

Līdz VID iejaukšanās brīdim noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas, kā arī pārtikas eļļas iepirkšanu no Eiropas Savienības ražotājiem, galvenokārt Polijā, Igaunijā, Vācijā, Somijā un Lietuvā, par cenu ar 0 % pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi un tās pārdošanu ar PVN gaļas izstrādājumu ražotājiem, tajā skaitā arī lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. Veicot šīs darbības, noziedzīgais grupējums realizēja gaļu un pārtikas eļļu par zemāku cenu nekā tā ir vidēji tirgū legālās izcelsmes produkcijai.

Noziedzīgais grupējums ilgstošā laika periodā, izmantojot vairāku uzņēmumu datus un banku kontus, izveidoja faktiski nenotikušu darījumu ķēdi. Tā rezultātā uz nenotikušu darījumu dokumentu pamata tika veikta vairāku SIA izvairīšanās no nodokļu nomaksas vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā, kā arī noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšana lielos apmēros.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu aizdomās tiek turētas sešas personas. Viena persona joprojām atrodas apcietinājumā, bet pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!