Rīgas apgabaltiesa 14.jūnijā apelācijas kārtībā izskatīs krimināllietu, kurā par autortiesību tīšu pārkāpšanu apsūdzēts SIA "Mēmais šovs" producents Viesturs Dūle.
Dūlem celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 148.panta 1.daļas par autortiesību tīšu pārkāpšanu, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmatošanu, un par blakustiesību tīšu pārkāpšanu. Par šādu pārkāpumu paredzēts piespiedu darbs vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez tās konfiskācijas.

Dūle raidījumā "Ak, kungs" izmantojis fragmentus no Latvijas Televīzijas raidījuma "Mūzika un video" ar mūziķa Jura Kulakova piedalīšanos, tādējādi pārkāpjot "Mūzika un video" producenta Jāni Rušenieka personiskās un mantiskās autortiesības un blakustiesības.

Raidījuma vadītājam un producentam nebija Rušenieka atļaujas viņa darba izmantošanai, turklāt fragmentos no raidījuma "Mūzika un video" nebija norādīts autora vārds.

Dūle inkriminētajos noziegumos savu vainu neatzina.

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas 2004.gada aprīlī attaisnoja Dūli. Tiesa konstatēja, ka Dūles vaina viņam inkriminētajā noziegumā nav pieradīta un viņš attaisnojams nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Lai gan iepriekš civillietā, kurā Rušenieks tiesājās ar Dūles vadīto SIA "Mēmais šovs", ticis konstatēts Rušenieka autortiesību pārkāpums, krimināllietā šāds pārkāpums nav pietiekami pamatots.

Tiesa konstatēja, ka Dūle veidojis parodiju par Rušenieka raidījumu "Muzika un video", izmantojis tikai nelielus šā raidījuma fragmentus un nav tīši gribējis pārkāpt Rušenieka autortiesības. Turklāt raidījuma "Mūzika un video" autortiesības pieder nevis Rušeniekam, bet gan firmai "Niedrs JR".

Rīgas apgabaltiesa 2003.gada jūlijā daļēji apmierināja Rušenieka prasību pret parodiju raidījuma "Ak, kungs" veidotājiem par goda un cieņas aizskārumu.

Tiesa no "Ak, kungs" veidotājiem par labu Rušeniekam piedzina vienu latu par nodarīto morālo kaitējumu, kā arī Ls 5000 par autortiesību aizskārumu. Rušenieks no "Ak, kungs" veidotājiem kopumā prasīja Ls 60 000.

Tiesa nolēma izbeigt tiesvedību prasības daļā, kurā Rušenieks lūdza aizliegt izplatīt internetā "Ak, kungs" sižetu, kurā tika parodēts raidījums "Mūzika un video". Tiesa neapmierināja arī Rušenieka prasību, lai "Ak, kungs" veidotāji viņam publiski atvainotos pirms kārtējā parodiju raidījuma.

Raidījumā "Ak, kungs", kuru LNT demonstrēja 2002.gada 20.oktobrī, tika parodēts Rušenieka vadītais raidījums "Mūzika un video". Sižetā "Ielaušanās mūziķu dvēselēs" samontētas mūziķa Kulakova atbildes intervijā Rušeniekam un Dūles parodētā raidījuma vadītāja darbības. Kulakovs lēnīgi atbild uz jautājumiem, kamēr Dūles tēlotais Rušenieks, garlaicīgi izvaicājot Kulakovu, pagūst noskūt bārdu, iztīrīt zobus un aiziet uz tualeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!