Arestēti 45 īpašumi Ventspils pilsētā un rajonā, kas vienādās daļās pieder kukuļdošanā un citos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga bērniem Līgai un Anrijam, ceturtdien ziņo laikraksts "Diena".
Līdz šim tika ziņots, ka arestēti seši Lembergam piederošie īpašumi.

Laikraksta iegūtā informācija Kurzemes apgabaltiesas Ventspils zemesgrāmatu nodaļā liecina, ka šā gada 20.jūlijā, lai nodrošinātu mantas konfiskāciju krimināllietā, īpašumiem uzlikts arests. Ieraksti zemesgrāmatu nodalījumos liecina, ka tieši Ventspils mērs ir iegādājies visus tagad arestētos īpašumus, bet pēc tam tos uzdāvinājis saviem bērniem.

Kriminālprocesa likuma pants, uz kuru ir atsauce Ģenerālprokuratūras lēmumā, cita starpā paredz, ka "arestu var uzlikt arī noziedzīgi iegūtai vai ar kriminālprocesu saistītai mantai, kas atrodas pie citām personām".

Kā vēsta "Diena", septiņos Ventspils rajona pagastos Aivaram Lembergam piederējuši gandrīz 1600 hektāru zemes, uz vairākiem no tiem bijušas ēkas un mežaudzes, daudzi no īpašumiem robežojušies ar ūdeņiem un ērtām satiksmes maģistrālēm, tāpēc to tirgus vērtība varētu būt augsta. Turklāt trīs zemes īpašumi vairāk nekā sešu hektāru kopplatībā atrodas prestižās vietās Ventspilī, lielas platības Lemberga bērniem tikušas arī Piltenē.

Piltenē un tās lauku teritorijā Lembergs savulaik iegādājies kopumā vairāk nekā pusotra desmita īpašumu pāri par 900 hektāru platībā, kas veido gandrīz divas trešdaļas no šīs pašvaldības teritorijas. Skaita ziņā gandrīz tikpat daudz īpašumu, bet nepilnu piecsimt hektāru platībā Lembergs iegādājies Ugāles pagastā. Vēl viņam bijušas zemes Tārgales, Puzes, Popes, Vārves un Zlēku pagastā, taču tagad tās pārvalda bērni, ziņo "Diena".

Ģenerālprokuratūra 20.jūlijā Lembergam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu un amatpersonas ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Ģenerālprokuratūra pret Lembergu sāka kriminālvajāšanu par kukuļņemšanu vairākkārt sevišķi lielā apjomā, kas izdarīta no 1993. līdz 1995.gadam. Lembergs kā kukuli esot pieņēmis Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un uz to pamata viņam izmaksātos naudas līdzekļus - 453 000 latu. Ventspils mērs apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Kopš 1994.gada Lembergs esot bijis "Kālija parka" slēpts akcionārs.

Lembergs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības ir nepamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!