Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbiniekiem sadarbībā ar Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes (RPGPP) 3.policijas iecirkņa darbiniekiem izdevies pārtraukt kādas organizētas noziedzīgas grupas darbību. Grupa Rīgā nodarbojās ar bruņotām laupīšanām, tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kā arī ar krāpšanām un sutenerismu, informēja Valsts Policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā.
Šā gada janvāra beigās tika aizturēti organizētās noziedzīgās grupas līderi -1962.gadā dzimis vīrietis, kurš agrāk tiesāts par slepkavības izdarīšanu, zādzībām un piesavināšanos lielos apmēros, un 1974.gadā dzimis vīrietis. Šā gada 29.janvārī Rīgā, A.Deglava ielā pie kāda nakts kluba personu grupā izdarīja laupīšanu un krāpšanu, izkrāpjot no cietušā naudu par apsolītiem, bet neizpildītiem darījumiem. Tika noskaidrots, ka vienam no grupas līderiem 1962.gadā dzimušajam vīrietim pieder apsardzes firma, kura veic apsardzi iepriekš pieminētajā nakts klubā, un, ka organizētās noziedzīgās grupas dalībnieki ir bijušie vai esošie nakts kluba apsargi.

Deglavā ielā atrodas nakts klubs "Enigma", kuru apsargā firma "Bilats", kuras vadītājs ir 1962.gadā dzimušais Mihails V. Valsts policijas preses birojā portālam "Delfi" ne noliedza, ne apstiprināja, ka aizturētais noziedzīgās grupas līderis ir minētais Mihails V.

ONAP darbinieki noskaidroja un februārī aizturēja vēl astoņus organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus, kas veica noziedzīgos nodarījumus, izpildot grupas līderu norādījumus.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā ONAP darbinieki noskaidrojuši, ka pērn 3.decembrī grupas dalībnieki – 1962.gadā dzimis vīrietis, 1982.gadā dzimis vīrietis, trīs vīrieši, kuri dzimuši 1987.gadā un divi vīrieši, kuri dzimuši 1986.gadā, Rīgā, Ilūkstes ielā kādam vīrietim nodarīja tīšus smagus miesas bojājumus un nolaupīja viņam piederošo pistoli "PM".

Operatīvo pasākumu rezultātā tika noskaidrots, ka otrs grupas līderis 1974.gadā dzimušais vīrietis apmēram trīs gadus nodarbojās ar sutenerismu, organizējot prostitūtu pakalpojumu sniegšanas vietas dažādos Rīgas dzīvokļos un ievietojot reklāmu internetā. Vīrietis nodarbojies ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

2006.gada maijā 1974.gadā dzimušais vīrietis bija noīrējis dzīvokli Rīgā, Maskavas ielā, kur sievietes sniedza seksuālos pakalpojumus pret samaksu. Vervējot sievietes minētajam darbam, 32 gadus vecais vīrietis viņas izvēlējās no prostitūtu vidus, piedāvājot nodarboties ar erotisko masāžu, bet īstenībā gandrīz visas viņa nodarbinātās sievietes dzīvoklī nodarbojās ar prostitūciju. Minētais vīrietis noteica seksuālo pakalpojumu maksu, optimālo darba laiku, organizēja prostitūtu fotografēšanu reklāmai, un saņēma no prostitūtām naudu par katru klientu.

Saistībā ar sutenerisma faktu aizturēta 32 gadus vecā vīrieša līdzdalībniece -1977.gadā dzimusi sieviete, kura pildīja administratores funkcijas, uzraugot prostitūtu darbu un sastādot darba grafiku. Kopumā par bruņotu laupīšanu, tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, krāpšanu un sutenerismu tika aizturēti 10 noziedzīgās grupas dalībnieki.

Organizētās noziedzīgās grupas līderiem – 1962.gadā dzimušajam vīrietim un 1974.gadā dzimušajam vīriešiem ir piemēroti drošības līdzekļi – apcietinājums, pārējiem grupas dalībniekiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Par augstāk minēto ir uzsākti vairāki kriminālprocesi "Par laupīšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās /../", par ko paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat uzsākts kriminālprocess par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, ja to izdarījusi personu grupa /.../", (sods - brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās), par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa /../", (sods -brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem), par tādas personas izmantošanu iedzīvošanās nolūkā, kura nodarbojas ar prostitūciju, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, par ko ir paredzēta kriminālatbildība ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu, un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu /../", (sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas).

VP GKrPP ONAP tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana ar mērķi noskaidrot un atklāt citus minētās noziedzīgās grupas izdarītos noziegumus, kā arī noskaidrot iesējamos noziedzīgo nodarījumu līdzdalībniekus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!