Iespaids, ka Liepājas rajona Bunkas un Tadaiķu iedzīvotāji savstarpējos kautiņos pierāda patriotismu saviem dzimtajiem miestiem, ir mānīgs – nesenās asiņainās izrēķināšanās iemesls meklējams divu dzimtu naidā, vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze".
"Kāpēc viņi kaujas? Man liekas, viņi vairs paši nesaprot, kāpēc. Tāpat čangaliešiem un slātaviešiem gāja Mērnieku laikos," līdzībās runā iecirkņa policists Gints Ozoliņš.

Pēdējais kautiņš noticis naktī uz trešdienu, un ar savu vērienu tas atgādinājis gangsteru filmās atainotus mafiju karus. Policija negantniekus spēja izklīdināt, tikai piedraudot viņiem ar ieročiem, vairākas stundas pēc konflikta sākuma. Kaimiņi lēš, ka krustcelēs pie Ievnieku mājām atskanējuši vismaz trīs šāvieni.

Versiju, ka kautiņš izaudzis no agresīvākas vārdu apmaiņas nejaušas satikšanās laikā, pilnībā apgāž notikuma aculiecinieku stāstītais laikrakstam. Viena klana uzbrukums otra pārstāvim bija ļoti nopietni izplānots. Nolūkotā izrēķināšanās vieta bija pagrieziens uz Durbi. Jau pēc pulksten deviņiem vakarā uzbrucēju mašīnas stāvējušas uz piebraucamajiem ceļiem, lai ziņotu, kad parādīsies upura auto.

Klana barvedis – gandrīz piecdesmit gadu vecs vīrs – iegājis krustcelēm līdzās esošajā mājā un saimnieci pabrīdinājis: "Lai kas arī tūliņ notiktu, policiju tu nesauc!" Likteņa ironija, ka pēc pāris stundām viņš atvēra mājas durvis vēlreiz – iestreipuļojis iekšā, un asinīm gāžoties no brūces galvā, kliedzis: "Kāpēc tu nesauc policiju!?"

Policija ir ierosinājusi kriminālprocesu par miesas bojājumu nodarīšanu un šobrīd apzinājusi 22 kautiņa dalībniekus, cik var noprast – triju paaudžu pārstāvjus. Taču kaimiņi min, ka kopējais kaušļu skaits bijis divkārt lielāks, troksni sataisījuši briesmīgu, un cietušie esot abās pusēs. Acīmredzot jaušot ko nelāgu, potenciālais upuris zvanījis savējiem, un pie Ievniekiem notika spēku samēra ziņā līdzvērtīga cīņa. Blakus māju saimniece Irēna nākamajā dienā vēl atrada uz ceļa mētājamies cirvju kātus.

Sanākuši nelielā konsilijā liktenīgajās krustcelēs, vietējie secina, ka vēsturiskās abu dzimtu nesaskaņas īpašumu dēļ diezin vai ir šo cīniņu iemesls. Tagad te ejot vaļā kā Kaukāzā, kur atriebjams katrs iepriekšējais pāridarījums. Un pašlaik – iepriekšējais ir tik ļoti smags, ka vietējie pārliecināti – karš turpināsies. Nesen viena klana puiku pretējās nometnes vienaudži gandrīz pakāruši, un tagad tēvi atriebj savu atvašu godu. "Plēšas kā tādi zvēri, man tas nav saprotams. Ja vēl kādi plenči būtu, bet visumā taču kārtīgi cilvēki," brīnās Aivars. Arī saimniecības abiem esot kārtīgas. Vienā no tām Neatkarīgā iebrauc – durvis ir vaļā, mūzika skan, bet ļoti garā ķēdē iesietais suns nelaiž pār slieksni. Varbūt mājinieki nemaz nevēlas būt sastapti, jo tagad nepatikšanu jau ar policiju ir gana.

Pagastveči par cieminieku konfliktu runā negribīgi, aicina atspoguļot tikai valstiski svarīgas lietas. Bunkas pagasta priekšsēdētājs Edgars Dargužis skaidro, ka vairums kaušļu mītot kaimiņos – Tadaiķos, kas ir Durbes novada sastāvdaļa. Taču viņš arī nenoliedz vietējo vīru vēlmi izvilloties. Agrāk buncēnieši ar priekuliešiem kāvušies, vēl senāk ar virdzēniešiem. Nesen viens kaimiņa suns otra suni nokodis, un tagad starp draugiem ir mūža naids. Vēl te kāds vīrs pēc iznākšanas no cietuma sarīkojis šaudīšanos, jo sagribējis visiem par priekšnieku būt. "Nolikām pie vietas. Pagastvecis visam ciemam ir tēva vietā, un pēc iespējas viņam jāmāk nogludināt asumus. Tāpēc arī laukos nevienam nepatīk gaidāmās reformas. Kur tad ies pēc palīdzības un padoma, ja priekšniecība būs kaut kur projām," spriež Dargužis. Sarunājoties ar Neatkarīgo, uz viņa galda atrodas kārtējais policijas lūgums sniegt raksturojumu kādam citā kautiņā iesaistītam cieminiekam. Iespējams, līdzīgs papīrs drīz atradīsies arī uz Durbes novada priekšsēdētāja Ulda Strazda galda, pierādot, ka vērienīgā kautiņa norakstīšana uz kaut kādu mazsvarīgu "vecu, vecu naidu" ir vieglprātība. Vairāki Tadaiķu cilvēki otrdien sarīkojuši kautiņu arī Lieģos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!