Rīgas apgabaltiesa pirmdien par labu 1997.gada Talsu traģēdijā cietušajam Ivo Ābolniekam no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) piedzina kopumā 50 000 latu kompensāciju par morālo un veselībai nodarīto kaitējumu.

Puse jeb 25 000 latu piedzīti kā kompensācija par viņa veselībai nodarīto kaitējumu, bet 25 000 latu tika piedzīti kā kompensācija par viņam nodarīto morālo kaitējumu, tiesas pārstāvis Ilvars Tomsons.

Prasību, ko Ābolnieks bija vērsis pret Latvijas valsti Iekšlietu ministrijas (IeM) personā, apgabaltiesa noraidīja.

Tāpat tika noraidīta prasība, kas bija vērsta pret trešo personu statusā esošajiem liktenīgā autopacēlāja šoferiem Vilni Griķi un Igoru Ivanovu, kā arī toreizējo VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski.

Kopumā Ābolnieks no valsts tiesas ceļā vēlējās piedzīt 400 503 latu kompensāciju.

Kā informēja Tomsons, tiesas spriedumu 20 dienu laikā no 3.februāra būs iespējams apstrīdēt apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Jau ziņots, ka 1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Rīgas apgabaltiesā par traģēdijas nodarīto ciešanu kompensēšanu iesniegtas vairākas prasības par vairākiem miljoniem latu.

Daļu no tām apgabaltiesa jau izskatījusi un piedzinusi vairāku simtu tūkstošu latu kompensācijas. Spriedumi pārsūdzēti apelācijas kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!