Rīgas rajona prokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret Baložu pilsētas domes vadītāju Andi Adatu par domes sēdes protokola viltošanu.
Kā informēja prokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks, domes amatpersonai uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma (KL) 327.panta 1.daļas - par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Minētais pants vainīgo personu paredz sodīt ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Savukārt kādai domes darbiniecei apsūdzība uzrādīta pēc KL 275.panta 1.daļas - par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu. Likums par šāda nozieguma izdarīšanu paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 40 minimālajām mēnešalgām.

Kriminālprocess par domes amatpersonas un darbinieces pretlikumīgajām darbībām tika uzsākts 2008.gada februārī, bet pēc gadu ilgas izmeklēšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šā gada februārī lietas materiālus nodeva prokuratūrai.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2008.gada janvārī Baložu pilsētas domes priekšsēdētājs ar domes darbinieces atbalstu ir viltojis ierakstu domes sēdes protokolā par balsošanas rezultātiem jautājumā par darba samaksas nolikumu, iepriekš informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

KNAB rīcībā savāktie pierādījumi liecina, ka, izskatot minēto jautājumu, deputātu balsojumā tika pieņemts lēmums ar piecām balsīm "par" un divām "pret", apstiprinot darba samaksas nolikumu, saskaņā ar kuru pamatalga tika noteikta arī pašvaldības vadītājam.

Izvērtējot pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtos pierādījumus, secināts, ka pašvaldības vadītāja parakstītais domes sēdes protokols ir viltots - tajā norādīts, ka lēmums nav pieņemts, "pret" balsojot diviem un "par" tikai trīs deputātiem, bet diviem nepiedaloties, tostarp pašvaldības vadītājam.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosināja saukt pie kriminālatbildības Baložu pilsētas domes amatpersonu par dokumenta viltošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona mantkārīgā nolūkā, bet domes darbinieci - par tās atbalstīšanu.

Kriminālprocess uzsākts 2008.gada 29.februārī Rīgas pilsētas Galvenajā policijas pārvaldē, un 2008.gada 9.septembrī pirmstiesas izmeklēšanas turpināšana uzdota KNAB.

Par to, ka radušās aizdomas par Baložu pilsētas domes sēdes protokola viltošanu, iepriekš vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga". Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija bija lūgusi Rīgas rajona prokuratūrai noskaidrot patiesību, taču prokuratūra šo lūgumu pēc piekritības nodeva policijai.

Pagājušā gada 8.janvārī Baložu domes deputāti lēmuši par to, cik daudz būtu jāmaksā sev un citiem pašvaldības darbiniekiem. Tā, piemēram, pašvaldības iestāžu vadītājam jaunā piemaksas kārtība solīja pie algas 0,5% piemaksu no apsaimniekojamā budžeta. Pagasta vadītājam Adatam šī piemaksa, iespējams, būtu vairāk nekā 2500 latu pie algas, bet skolas direktorei - koalīcijas deputātei Vitai Brokai - gandrīz 500 latu, vēstīja raidījums.

Baložu opozīcijas deputāts Edmunds Veispals domes sēdes norisi ierakstījis diktofonā, un tajā dzirdamais liecina, ka par dokumenta pieņemšanu balso četras personas, tai skaitā Adats, bet pret ir divi opozīcijas deputāti.

Savukārt oficiālajā domes protokolā rakstīts cits balsojuma rezultāts. Protokolā rakstīts, ka, piemēram, domes priekšsēdētājs Adats un Jānis Kūkums nevis balsoja "par", bet gan balsojumā nepiedalījās. Šāds balsu izvietojums būtiski maina rezultātu, jo, diviem deputātiem balsojumā nepiedaloties, nav klātesošo vairākuma un nolikums nav pieņemts un nav spēkā.

Adats raidījumā norādīja, ka ir jātic rakstītajam, nevis diktofonā ierakstītajam. Viņš esot rakstiski norādījis, ka balsojumā nepiedalās. Pēc pašvaldības vadītāja teiktā, ierakstus diktofonā pašvaldībā var veikt tikai ar priekšsēdētāja atļauju sēdes darbības nodrošināšanai.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) raidījumam teica: ja tiks atklāti kādi pārkāpumi, pašvaldības lēmums tiks atcelts.

Raidījums norādīja, ka šīs nav pirmās aizdomas par Baložu pilsētas domes negodprātīgu darbību, taču līdz šim nevienas nav apstiprinājušās. Pēdējo reizi sabiedrības uzmanības centrā pašvaldība nonāca, iemainot zemi pret bumbu patvertni, taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pēc pusgada atzina, ka lēmums ir likumīgs.

Savukārt Adats iepriekš vērsās Rīgas rajona prokuratūrā ar lūgumu veikt apstākļu noskaidrošanu saistībā ar deputātu Ivana Pihtova un Mārtiņa Zaumaņa parakstu iespējamo viltošanu iesniegumā par pilsētas domes ārkārtas sēdes sasaukšanu, ko Baložu domē iesniedzis deputāts Edmunds Veispals, informēja Baltijas komunikāciju centra projektu vadītāja Daina Veško.

Adats iesniegumā Rīgas rajona prokuratūrai norāda, ka, iepazīstoties ar šo iesniegumu, viņš konstatējis, ka personu paraksti uz dokumenta, it īpaši deputāta Mārtiņa Zaumaņa un Ivana Pihtova paraksti, būtiski atšķiras no šo personu parakstiem uz citiem pašvaldības rīcībā esošajiem dokumentiem. Iesniegumu pašvaldībā iesniedzis deputāts Edmunds Veispals, tādēļ jāvērtē arī viņa atbildība, uzskata Baložu domes priekšsēdētājs.

Ņemot vērā iespējamos Ivana Pihtova un Mārtiņa Zaumaņa parakstu viltojumus, Adats lūdz Rīgas rajona prokuratūru veikt apstākļu noskaidrošanu un vainīgās personas saukt pie likumā noteiktās atbildības. Ja prokuratūra apstiprinās aizdomas par parakstu acīmredzamo viltojumu, tad pašvaldībā būs jārisina jautājums, lai pārbaudītu šo deputātu parakstus arī uz citiem dokumentiem.

Baložu domes priekšsēdētājs cer, ka Rīgas rajona prokuratūra viņa iesniegumu izskatīs iespējami ātrāk un objektīvāk. Tas nepieciešams, lai iespējami drīz nodrošinātu normālu darbu pašvaldībā. Arī ārkārtas sēdes, Adata skatījumā, ir jāsasauc, ja tiešām ir noticis kas ārkārtējs, jo pašvaldībai tās organizēšana rada papildus izmaksas. Iepriekš minētie deputāti iniciējuši vairākas ārkārtas sēdes, bet ne vienmēr uz tām paši ierodas.

Ja tik bezatbildīgi var rīkoties, iespējams, viltojot un pieļaujot savu parakstu viltošanu uz dokumentiem, tad jājautā - cik atbildīgs ir viņu darbs Baložu domē kopumā, norāda Adats. Par radušos situāciju viņš informējis arī Zalānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!