Otrdien Daugavpils tiesa attaisnojusi divu litru degvīna nelikumīgu ievešanā apsūdzēto mājsaimnieci, kādu 1951.gadā dzimušu daugavpilieti, informēja tiesā.
Pilns sprieduma teksts būs zināms 31.martā.

2007.gada 19.decembrī sieviete kopā ar vīru, vieglajā automašīnā šķērsojot Baltkrievijas-Latvijas robežu Silenes robežkontroles punktā, bija mēģinājuši ievest valstī pa divām puslitra pudelēm sertificēta degvīna katrs. Tika noformēts protokols par to, ka sieviete viena pati mēģinājusi ievest Latvijas teritorijā neatļauti lielu alkohola daudzumu.

Sievietei tika celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 190.1 panta 1.daļas - par narkotisko vai psihotropo vielu, šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru), spirta vai citu alkoholisko dzērienu, kā arī par radioaktīvo vai bīstamo vielu, stratēģiskas nozīmes preču vai citu vērtību, sprāgstvielu, ieroču, munīcijas pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā.

Saskaņā ar pastāvošo likumdošanu pie šādas apsūdzības vainīgo personu var sodīt brīvības atņemšanu uz laiku līdz pat desmit gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Prokurors krimināllietas izskatīšanā pieprasīja sodīt vainīgo personu ar naudas sodu desmit minimālo mēnešalgu apmērā.

"Tas ir absurds," tā muitas darbinieku rīcību raksturoja apsūdzētās advokāte, "bet vēl lielāks absurds ir tas, ka minētā lieta ir nonākusi līdz tiesai, ka prokurors, kam ir jābūt augstākās kvalifikācijas juristam un apsūdzībā jāpārstāv valsts, ir pieļāvis šādu notikumu attīstību."

Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas pārbaudījis no Baltkrievijas iebraucošo sievietes un viņas vīra vieglo automašīnu, uzsver, ka valstī mēģināts ievest alkohola apjomu, kas ievērojami pārsniedz Eiropas Savienības regulā atļautos divus litrus. Viņi mēģinājuši ievest kopumā četras 0,5 litru tilpuma pudeles degvīna, četras 0,5 litru tilpuma pudeles balzama, kā arī trīs dažāda veida uzlējumus - kopumā astoņas 0,5 litru pudeles.

VID Komunikācijas nodaļā skaidroja, ka regulā noteikts, ka ceļotājiem atļauts ievest vai nu divus litrus stiprā alkohola, kura stiprums pārsniedz 22 grādus, vai arī divus litrus cita veida alkoholisko dzērienu. VID uzsver, ka abi ceļotāji mēģinājuši ievest alkohola apjomu, kas ievērojami pārsniedz regulā atļauto, tādejādi pārkāpjot likumdošanu.

Kopš 2007.gada vasarā stājušās spēkā Tieslietu ministrijas iniciētās izmaiņas Krimināllikumā, par virsnormas alkohola ievešanu administratīvā atbildība vairs nav paredzēta - par to draud kriminālsods.

Biedrības "Temīda" valdes loceklis Ivars Redisons uzskata, ka nozieguma sastāva neesamība ir acīmredzama - neviens Latvijas likums neparedz sodu par šādu izdarību. Arī administratīvs pārkāpums tas nav.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!