Sadarbojoties ar vairāku Eiropas valstu kolēģiem, Valsts policijai izdevies sagraut milzīgu dažādu narkotisko vielu izplatītāju un tirgotāju tīklu, piektdien žurnālistus informēja Valsts Policijas pārstāvji.

Kopumā policijai izdevies konfiscēt narkotikas 670 miljonu latu apjomā.

Starptautisko narkotirgoņu grupu vadījuši divi Latvijā pazīstami organizētās noziedzības pārstāvji, starp kuriem viens ir, tā dēvētais, Podsolnuhs jeb Vladimirs Mitrēvičs. Noziedzīgā tīkla vadītājus aizturējusi Ekvadoras policija un pēc šīs valsts likumiem organizatoriem draud līdz pat 16 gadiem ilgs cietumsods.

Starp aizturētajiem ir visas līmeņa narkodarboņi: gan kurjeri, gan arī noziedzīgā tīkla vadītāji. Valsts policijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis piektdien žurnālistiem norādīja, ka, apturot šo narkotiku tirgotāju un izplatītāju tīklu, ir izdevies nopietni iedragāt narkotirgoņu biznesu Latvijā, kā arī Eiropā.

Kopumā policija Latvijā ir izņēmusi 10,9 kilogramus kokaīna, 97 200 ekstazī tabletes, 8,3 kilogramus marihuānas, 2,5 kilogramus amfetamīna, 1,2 kilogramus metamfetamīna, 126 LSD markas, 1,5 kilogramus heroīna, 468 piperizīna tabletes, 2 276 amfetamīnu saturošas tabletes un citas narkotiskās un psihotropās vielas. Savukārt ārvalstīs izņemti 9 721 kilogramig kokaīna, 70 000 ekstazī tabletes un 6 kilogrami amfetamīna.

Pavisam divu gadu laikā ir izdevies aizturēt 38 organizētās grupas dalībniekus, no kuriem 24 ir Latvijas iedzīvotāji.

Šīs izmeklēšanas laikā ir uzsākti 20 kriminālprocesi, no kuriem vairāki ir jau nonākuši liedz tiesai. Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētais prokurors Āris Bočs žurnālistiem pastāstīja, ka uz apsūdzēto sola nonākušie saņēmuši bargus sodus no astoņiem līdz pat 15 gadiem. Tiesa, līdz šim uz apsūdzēto sola nonākuši narkotisko vielu kurjeri un daži grupas vadītājiem tuvu stāvoši cilvēki. Lielākā daļa no aizturētajiem ir iepriekš tiesāti.

Bočs uzslavēja izmeklētāju darbu, norādot, ka visi pierādījumi krimināllietās bija labi savākti un ar spēcīgu argumentāciju nostiprināti.

Dombrovskis norādīja, ka Podsolnuham sodu nāksies izciest Ekvadoras cietumā, kurā „valda džungļu likumi un pastāv pasaule, gluži kā rāda filmās”.

Portāls „Delfi” jau rakstīja, ka Ekvadorā par 22 tonnu kokaīna kontrabandu Podsolnuhu aizturēja maija sākumā. Ekvadoras ostā Gvajakilā, pārbaudot kuģi, kurš kuģo zem Spānijas karoga, vietējie likumsargi atklājuši konteineru ar 600 melases kannām, kurās bija kokains. Pēc aizturēšanas Mitrēvičs policijai paziņojis, ka nodarbojas ar banānu piegādi Kazahstānā un iztiek vien no pensijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!