Ģenerālprokurors Jānis Maizītis pēc atestācijas komisijas ieteikuma trešdien pieņēmis lēmumu no amata atbrīvot Muitas lietu prokuratūras prokuroru Juri Jēkabsonu, kurš Otrajos Ziemassvētkos Saldū ar beisbola nūju piekāvis kādu gājēju, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.
Kā trešdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze", Jēkabsons Ziemassvētku brīvdienās kā autobraucējs Saldū ar beisbola nūju piekāvis gājēju Staņislavu Geruļski.

Atestācijas komisija trešdien izvērtējusi Jēkabsona rīcību un atzinusi, ka tā atbilstoši Prokuratūras likumam ir vērtējama kā apkaunojoša un nesavienojama ar prokurora amatu. Ar savu uzvedību Jēkabsons pārkāpis arī Prokuroru ētikas kodeksa normas, kas paredz, ka arī ārpus darba laika prokurora uzvedībai jābūt tādai, lai neapkaunotu prokurora vārdu.

Vītoliņa pastāstīja, ka atestācijas komisija vienbalsīgi nolēmusi ieteikt ģenerālprokuroram Jēkabsonu no amata atbrīvot. Maizītis lēmumu par minētā prokurora atlaišanu pieņēmis tūlīt pēc komisijas sēdes.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskajā departamentā patlaban tiek izskatīts materiāls par Saldū notikušo incidentu un lemts jautājums par krimināllietas ierosināšanu.

"Latvijas Avīze" raksta, ka Geruļskis, kurš pats arī ir profesionāls autovadītājs, pa galvenās ielas gājēju pāreju šķērsojis četru ielu krustojumu virzienā no tirgus laukuma uz "Rimi" veikalu. Kad viņš ticis pārejai līdz pusei, no mazāksvarīgās Striķu ielas strauji tuvojusies automašīna. Geruļskis automātiski pacēlis roku, lai braucējs piebremzē. Taču braucējs ne tikai strauji nobremzējis, bet pat izlēcis no sava spēkrata ar beisbola nūju rokā un ar to nekavējoties zvēlis gājējam pa galvu, raksta "Latvijas Avīze".

Cietušais ar ātrās medicīniskās palīdzības automašīnu aizvests uz slimnīcu, kur viņam konstatēts galvas un kakla sasitums, kā arī smadzeņu satricinājums vieglā formā.

Apmēram divas stundas pēc incidenta izdarītā alkohola pārbaudē secināts, ka Jēkabsona izelpā ir 0,42 promiles alkohola.

No ceļu satiksmes drošības viedokļa šāds alkohola daudzums cilvēka organismā vēl ir pieļaujams, taču no krimināltiesiskā viedokļa tiek kvalificēts kā vainu pastiprinošs apstāklis, norāda laikraksts.

Tā kā gājēja piekaušanā vainotais Jēkabsons ir Saldus prokuratūras bijušais darbinieks, Saldus prokuratūra ētisku apvērumu dēļ no šīs lietas izmeklēšanas ir atteikusies. Sākotnējās izziņas materiāli tālākvirzībai ir nodoti Ģenerālprokuratūrai.

Saldus rajona virsprokurors Ainārs Rimšāns, informēja, ka huligāniskās darbības veikušais Jēkabsons jau drīz pēc Ziemassvētkiem atstādināts no prokurora amata pienākumu pildīšanas muitas prokuratūrā.

Kā norāda "Latvijas Avīze", beisbola nūja sāk kļūt par atriebības ieroci - tas secināms arī no nesenā traģiskā gadījuma Jēkabpilī. Sitējs gan tur bija nepilngadīgs huligāns, un sekas viņa izdarībām bija nesalīdzināmi smagākas. Šoreiz ir runa par pieaugušu cilvēku, turklāt amatpersonu, kurai pašai būtu jāgādā, lai tiktu ievēroti likumi un vispārpieņemtās uzvedības normas.

Rimšāns laikrakstam sacījis, ka, analizējot par huligānismu ierosinātās un iztiesātās lietas, viņam gandrīz vai ciniski jāsecina, ka nesavaldība, varmācība un visatļautība sāk kļūt par parastām parādībām mūsu sabiedrībā. Sastrīdas, piemēram, puisis ar meiteni, pirmajam galvā kaut kas "noklikšķ" un viņš brutālā veidā izgāž savas dusmas pret pilnīgi nepazīstamiem un šajās likstās nevainīgiem cilvēkiem.

Rimšāns pieļauj, ka arī bijušais kolēģis jau iepriekš bijis "uzvilcies", sanervozējies par kādām savām problēmām.

Kā Jēkabsons rakstījis savā paskaidrojumā, viņam licies, ka gājējs ar pacelto roku uz pārejas rādījis viņam nepiedienīgu žestu. Tas arī esot prokuroru izprovocējis ņemt beisbola nūju un "nekauņu" pārmācīt.

Ar Jēkabsonu laikrakstam vakar neizdevās sazināties.

Uz jautājumu, kāds un cik liels sods krimināllietas ierosināšanas gadījumā bijušajam prokuroram varētu draudēt, Rimšāns minēja, ka pēc Krimināllikuma būtu piemērojams viens no diviem ar huligānismu vai vieglu miesas bojājumu nodarīšanu saistītiem pantiem. Cilvēkam, kas iepriekš nav sodīts, šāds soda mērs ar reālu brīvības atņemšanu nedraudot.

Arī cietušais Geruļskis sacīja, ka prasību pret kausli, visticamāk, necels. Galvenais, ka viņš pēc kāviena, kad galvas pakauša pusē bijis pamatīgs puns, varot strādāt.

Virsprokurors Rimšāns gan piebilda, ka arī pats cietušais neesot bez vainas tādā ziņā, ka, nepaklausot ārsta norādījumam palikt kādu dienu slimnīcā un mierīgi ārstēties, tomēr devies mājās. Šo pārkāpumu gan var cilvēciski saprast, jo bija taču Ziemassvētki.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Jēkabsons savulaik pārstāvējis valsti Mangaļsalas kontrabandas gaļas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!