Rīgas kriminālpolicija, sadarbojoties ar citu valstu policijām, ārzemēs atradusi daļu no 1998.gada nogalē dejotājai Martai Alberingai nolaupītajām mākslas vērtībām.
Vienā no valstīm atrastās vērtības ir izņemtas dažādos antikvariātos, kā arī atsavinātas privātpersonām un drīzumā ar "Interpol" biroja palīdzību tiks sūtītas uz Latviju. Savukārt kādā citā valstī mākslas vērtības ir atrastas, taču vēl nav policijas rīcībā un tiek risināts jautājums par to atdošanu Latvijai.

Izmeklēšanas dēļ pagaidām netiek atklāts, kurās valstīs nolaupītās mantas atrastas. Rīgas kriminālpolicijā sacīja, ka dažas no mantām jau bijušas restaurētas un netiek izslēgta iespēja, ka nolaupītās mantas arī varētu būt "aizceļojušas" uz citām zemēm.

Alberingu aplaupīja 1998. gada 17. decembrī brīdī, kad viņa vakarā slēdza sava Mežaparka dzīvokļa durvis. Alberingai uzbruka trīs vīrieši un, pielietojot vardarbību, nolaupīja dažādas gleznas, porcelāna un kristāla izstrādājumus, kā arī citas vērtības.

Nolaupītās mantas nozieguma brīdī jau bija novēlētas Latvijas valstij un to vērtība mērāma vairākos desmitos tūkstošu latu. Katram ekspertam par nolaupītā vērtību bijis savs viedoklis, taču bijuši arī ekspertu novērtējumi, ka relikviju vērtība ir vairāk kā 100 000 latu.

Rīgas policija šā gada aprīlī aizdomās par šo noziegumu aizturēja divus vīriešus, no kuriem gan vienu vēlāk atbrīvoja pierādījumu trūkuma dēļ. Savukārt otrs - 1971.gadā dzimušais Dmitrijs, kurš ir narkomāns, joprojām atrodas apcietinājumā.

Dmitrijs pašlaik apsūdzēts pēc kriminālkodeksa panta par laupīšanu, taču viņu tur aizdomās arī par citiem noziegumiem - zādzību un dokumentu viltošanu. Netiek izslēgti arī citi viņa pastrādāti noziegumi.

Pazīstamā spāņu deju dejotāja Alberinga dzīves laikā uzkrājusi daudz mākslas priekšmetu. Savā 90 gadu jubilejā 1999.gada vasarā viņa dāvināja daļu Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam, bet otru daļu - dzimtajai pilsētai Valmierai.

Dāvinājumā Rīgas muzejam ir 771 mākslas priekšmets - gleznas, mēbeles, stikla un porcelāna izstrādājumi, kā arī deju tērpi, grāmatas, tekstilizstrādājumi un sadzīves priekšmeti. Šis ir otrais lielākais dāvinājums muzejam kopš 1773.gada.

"Visu dāvinājumu kopumā var raksturot - lieliski, daudz retu priekšmetu, kādu līdz šim muzeja krātuvēs nebija, priekšmeti ar lielu vēsturisko un māksliniecisko vērtību," toreiz pauda muzeja vadība.

1996.gadā 86 gadu vecumā izcilā dejotāja pēc Spānijas valdības ielūguma pirmo reizi ieradās savā sapņu zemē, kur viņu nodēvēja par kastaņešu spēles karalieni. Alberinga ir arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!