Foto: stock.xchng

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šodien nolēma atcelt Zemgales apgabaltiesas spriedumu daļā par apsūdzētajam noteikto sodu krimināllietā, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par mēģinājumu no automašīnas nozagt munīciju un svešu kustamu mantu, informēja tiesā.

Zemgales apgabaltiesas 2013.gada 22.maija spriedums atcelts daļā par noteikto sodu pēc Krimināllikuma (KL) 185.panta 1.daļas - par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, kā arī galīgo sodu, kas noteikts pēc KL 50.panta 1.daļas par soda noteikšanu par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem un KL 51.panta par soda noteikšanu pēc vairākiem spriedumiem.

AT nolēma atceltajā daļā lietu nosūtīt jaunai izskatīšanai apelācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesā, bet pārējā daļā Zemgales apgabaltiesas spriedumu atstāt negrozītu.

Pirmās instances tiesa 2013.gada 11.februārī atzina apsūdzēto par vainīgu pēc KL 175.panta 4.daļas - par munīcijas zādzību - un sodīja ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz vienu gadu. Tāpat apsūdzētais tika atzīts par vainīgu pēc KL 185.panta 1.daļas un sodīts ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Saskaņā ar noziedzīgo nodarījumu kopību piespriestie sodi tika daļēji saskaitīti un noteikts trīs gadu un trīs mēnešu cietumsods ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz vienu gadu. Pēc KL 51.panta noteiktajam sodam tika daļēji pievienots neizciestais papildsods pēc Dobeles rajona tiesas 2010.gada 18.janvāra sprieduma, un galīgais sods noteikts brīvības atņemšana uz trim gadiem trīs mēnešiem ar mantas konfiskāciju un ar policijas kontroli uz vienu gadu.

Tāpat Dobeles rajona tiesa nosprieda apsūdzētajam atņemt transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz vienu gadu un no apsūdzētā par labu cietušajam piedzīt materiālā kaitējuma kompensāciju - 30 latus (42 eiro).

Apsūdzētais iesniedza apelācijas sūdzību par šo spriedumu.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, 2013.gada 22.maijā Zemgales apgabaltiesa nosprieda Dobeles rajona tiesas spriedumu atcelt daļā par apsūdzētā notiesāšanu pēc KL 175.panta 4.daļas, bet atzina viņu par vainīgu pēc KL 15.panta 4.daļas un KL 175.panta 4.daļas. Kā galīgo sodu tiesa noteica trīs gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz vienu gadu. Tāpat apsūdzētajam tiesa nosprieda atņemt transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz sešiem mēnešiem. Pārējā daļā apelācijas instances tiesa nosprieda Dobeles rajona tiesas spriedumu atstāt negrozītu.

Jau ziņots, ka AT Krimināllietu departaments lietu pērn decembrī skatīja rakstveidā, bet nolēma nodot lietu izskatīšanai mutvārdu procesā, jo tam varētu būt īpaša nozīme likuma normu interpretēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!