Bijušā veselības ministra ķirurga Āra Audera advokāts Oskars Rode piektdien iesniedza sūdzību par tiesneses Ināras Šteinertes rīcību, izskatot Audera krimināllietu.
Rode norādīja, ka lietas izskatīšanas gaitā Šteinerte vairākkārt ir rupji pārkāpusi procesuālo tiesību normas un tiesnešu ētikas kodeksu, tādējādi paužot savu klaji apsūdzošo nostāju. Rode tiesas sēdē norādīja uz trīs gadījumiem, kad, viņaprāt, ir notikuši pārkāpumi no tiesnešu puses.

Patlaban izsludināts pusstundas pārtraukums, lai tiesnese un prokurors varētu iepazīties ar iesniegto sūdzību.

Saskaņā ar apsūdzību, būdams Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs, Auders strādāja arī privātpraksē turpat - slimnīcas telpās. Uz slimnīcu ar ģimenes ārsta norīkojumu nosūtītajiem pacientiem, kuriem bija nepieciešama mugurkaula operācija, viņš par to prasīja naudu, lai gan operāciju samaksāja slimokases, liecina apsūdzība.

Pacientiem Auders apgalvojis, ka slimokasē nav naudas tūlītējas operācijas samaksai un rinda operācijai var pienākt pēc ilga laika, taču, laikus ķirurģiski neiejaucoties, pacientiem var rasties būtiski veselības sarežģījumi, liecina apsūdzība.

Auderam galīgā apsūdzība uzrādīta par vairāk nekā 40 000 latu izkrāpšanu 77 noziedzīgās epizodēs. Apsūdzība viņam uzrādīta pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas par krāpšanu lielā apjomā.

Auders savu vainu apsūdzībās neatzīst.

Saskaņā ar apsūdzību Auders no TOS pacientiem izkrāpis un savām vajadzībām izlietojis 40 242 latus. Vēl viņam tiek inkriminēta vairāku tūkstošu latu izkrāpšana un zaudējumu nodarīšana apdrošinātājiem, pašvaldībām un Valsts ieņēmumu dienestam.

No Audera gribas neatkarīgu iemeslu dēļ viņam neesot izdevies no vairākām fiziskām personām izkrāpt vēl 1320 latus, teikts apsūdzībā.

Auderam kā drošības līdzeklis iepriekš piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

2004.gada vasarā Ģenerālprokuratūras sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas prokurors tā dēvēto Audera lietu nodeva izskatīšanai tiesā. Lietas materiāli apkopoti 27 sējumos, savukārt apsūdzības raksts ir 250 lapaspuses garš. Lietā par cietušajiem atzītas 82 personas.

Ja tiesa Auderu atzīs par vainīgu, viņam var piespriest cietumsodu no pieciem līdz 13 gadiem vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām ar mantas konfiskāciju vai bez tās.

Pēc krimināllietas ierosināšanas toreizējais premjers Einars Repše (JL) pieprasīja veselības ministra demisiju. 2004.gadā Auders izstājās no partijas "Jaunais laiks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!