Foto: Mango
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Goldensteitas "Warriors" spēlētājam Andrim Biedriņam prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, Latvijā ievedot ārzemēs iegādātu motorlaivu, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Slavenais basketbolists jau bijis prokuratūrā, kur sniedzis liecības par notikušo. Prokuratūras pārstāve portālam "Delfi" pastāstīja, ka pašlaik nav vienošanās ar prokuroru par, piemēram, naudas sodu vai piespiedu darbiem.

Kopumā apsūdzības uzrādītas trim personām. Biedriņam un vēl divām personām apsūdzības uzrādītas par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā.

Likums par šādu nodarījumu paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz simt divdesmit minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Savukārt viena no šī personām apsūdzēta arī par uzņēmumam, iestādei vai organizācijai likumos noteikto grāmatvedības dokumentu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas slēpšanu vai viltošanu.

Jau vēstīts, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) lūdzis sodīt Latvijas bagātāko basketbolistu Biedriņu par izvairīšanos maksāt 11 543 latu pievienotās vērtības nodokli (PVN) par ASV nopirktas motorlaivas "Malibu Wakesetter" ievešanu Latvijā.

VID pārkāpumu saskata tajā, ka ASV iegādātā motorlaiva Latvijā reģistrēta kā uzņēmuma pamatlīdzeklis saimnieciskās darbības nodrošināšanai, līdz ar to nodoklis nebija jāmaksā, taču reāli laivu izmantojis tikai basketbolists privātajām vajadzībām. Privāti pērkot laivu, PVN būtu jāsamaksā.

Laivu nopirkušais uzņēmums, kura nosaukumu VID neatklāj, nodarbojoties ar atpūtas un sporta priekšmetu un ūdens un sauszemes transportlīdzekļu iznomāšanu, taču VID uzskata, ka jau tā dibināšanas brīdī bijis zināms, ka vienīgais iznomājamais ūdens transportlīdzeklis būs konkrētā motorlaiva un tā vienīgais lietotājs būs viena persona.

2011.gada novembrī Finanšu policija noskaidrojusi, ka firmas juridiski atbildīgā amatpersona nodibinājusi uzņēmumu un reģistrējusi motorlaivu "Malibu Wakesetter" kā šī uzņēmuma pamatlīdzekli. Jau sākotnēji šīs firmas dibināšanas mērķis esot bijis personu grupā izvairīties no PVN maksāšanas par jaunas motorlaivas ievešanu Latvijā no ASV.

Lai maldinātu pirmstiesas izmeklēšanu un imitētu uzņēmuma saimniecisko darbību, esot viltoti grāmatvedības dokumenti - kādam sportistam ticis izrakstīts rēķins par motorlaivas nomu ar mērķi radīt maldinošu iespaidu, ka firma patiešām tai motorlaivu iznomājusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!