Bijušais Saeimas deputāts Imants Burvis janvāra sākumā Augstākajā tiesā (AT) iesniedzis kasācijas sūdzību par spriedumu, ar kuru viņš par naudas piesavināšanos apelācijas instances tiesā tika notiesāts ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem nosacīti.
AT preses sekretāre Baiba Kataja informēja, ka kasācijas sūdzību par minēto AT Krimināllietu tiesu palātas spriedumu iesniegusi arī advokāte Inga Lauce.

Pašlaik lieta vēl ir AT Krimināllietu tiesu palātā, jo pēc kasācijas sūdzības saņemšanas ar to tiek iepazīstināti procesa dalībnieki, kas var iesniegt paskaidrojumus, pastāstīja Kataja. Pēc tam lieta tiek sūtīta uz AT Senātu.

AT Krimināllietu tiesu palāta, 12. decembrī pasludinot saīsināto spriedumu, nolēma par naudas piesavināšanos apsūdzētajam Burvim piemērot brīvības atņemšanu uz četriem gadiem nosacīti, ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Iepriekš - 2006. gada 18. aprīlī - AT Krimināllietu tiesu palāta Burvim arī piemēroja nosacītu sodu - brīvības atņemšanu uz trim gadiem. Vēlāk šo spriedumu atcēla AT Senāts un lika lietu vēlreiz izskatīt Krimināllietu tiesu palātā.

Kādreizējā Saeimas priekšsēdētāja biedra Gundara Bojāra palīgam Aigaram Parmam tiesa pērnā gada decembrī piemēroja brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti, ar pārbaudes laiku uz gadu.

Trešo krimināllietā apsūdzēto - Māri Dindunu - tiesa pilnībā attaisnoja.

AT arī atcēla tiesājamo mantai iepriekš noteikto arestu.

Saskaņā ar apsūdzību laika posmā no 2000. gada 20. marta līdz 2001. gada februārim Burvja, kā arī kādreizējā Saeimas priekšsēdētāja biedra Bojāra palīgu Parma un Dinduna rīcībā tika nodoti 10 000 ASV dolāru (5200 lati) pirmsvēlēšanu kampaņas organizēšanai.

Ziedojums netika veikts saskaņā ar Politisko organizāciju finansēšanas likuma prasībām - nauda netika ieskaitīta attiecīgās politiskās organizācijas bankas kontā, un faktiski naudas nodošanas apstākļi atbilda minētā likuma paredzētajam anonīmajam ziedojumam, kad saskaņā ar šī panta prasībām saņemtā nauda piecu dienu laikā pēc tās saņemšanas jāieskaita Tieslietu ministrijas norādītajā kontā.

Pēc naudas saņemšanas Burvis, Parms un Dinduns vienojās par tās neiemaksāšanu ne partijas grāmatvedībā, ne arī Tieslietu ministrijas norādītajā kontā, bet izmantot to savās personīgajās interesēs.

Tādējādi, darbojoties saskaņoti grupā, apsūdzētie izdarīja viņiem uzticētās ziedotās naudas piesavināšanos lielā apmērā. Vēlāk nolūkā slēpt savas noziedzīgās darbības apsūdzētie sagatavoja vēstules, kas apliecināja, ka minētā nauda izlietota braucienos uz Briseli "Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācijas" interesēs un finansiāli atbalstot "Ziemeļvidzemes kultūrizglītības atbalsta fonda" darbību, teikts apsūdzībā.

Turklāt Burvis 2001. gada 27. martā atkārtoti līdzīgā situācijā piesavinājies vēl 5000 ASV dolāru (2300 latus), teikts Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas sniegtajā informācijā.

Rīgas apgabaltiesa 2004. gada 14. decembrī Burvi un Parmu sodīja ar brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem nosacīti un mantas konfiskāciju. Burvim piespriests naudas sods 35 minimālo mēnešalgu apmērā. Dinduns sodīts ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem nosacīti un mantas konfiskāciju.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Krimināllietu tiesu palāta 2006. gada 18. aprīlī pirmās instances spriedumu atcēla daļā par Parma un Dinduna notiesāšanu pēc KL 179. panta 3. daļas un viņi atzīti par nevainīgiem un attaisnoti. Savukārt Burvis sodīts ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem nosacīti.

Izskatot lietu kasācijas kārtībā 2006. gada 6. jūlijā, Senāts nolēma lietu nodot jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!